Een ieder die mij kent weet dat ik een absolute muziekfreak ben en graag naar muziek luister die ik niet zo goed ken. Onlangs had ik het genoegen het album ‘Tributo de Tambor y Trombón en Clave de Mujer Boricua’ van de Nederlandse tromboniste May Peters te mogen ontvangen. Ik hoor al een flink aantal mensen denken, May wie? Nou, dat ga ik jullie vertellen. Wereldmusicus May Peters timmert al heel wat jaren aan de weg in de Caribische Muziek en is ze zeker geen onbekende musicus. Zo stond May al op het podium van het North Sea Jazz Festival, ze trad op met het Glenn Miller Orchestra en met internationaal vermaarde artiesten zoals onder andere saxofonist Boots Randolph, jazz-gitarist Pat Metheny, Lalo Rodríguez en La Sonora Ponceña.

Nederlandse ‘Maestra’ May Peters brengt een eerbetoon aan de grandes dames van de Puerto Ricaanse muziek.
Haar nieuwste album ‘Tributo de Tambor y Trombón en Clave de Mujer Boricua’ is een instrumentale compilatie van liedjes gecomponeerd en uitgevoerd door Puerto Ricaanse zangeressen tijdens de gouden dagen van de radio en tv op het eiland, die was verzadigd met bolero’s, en mambo. Piano gigant , producer en arrangeur Eric Figueroa is ook nu weer vernieuwend bezig geweest. En heeft van deze klassiekers acht juweeltjes gemaakt. De musici op deze plaat behoren tot de besten in Puerto Rico. Veteraan bassist Ramon Vázquez en conga meester Paoli Mejias, drummer Tony Escapa (o.a. van Ricky Martin), ze zijn allemaal experts in de Afro-Caribische traditie en weten precies hoe elke complexe ritmische variatie moet worden uitgevoerd.

Het album opent met ‘Dí Corazon’, de zonnige sfeer die deze bomba met zich meebrengt schijnt door mijn huiskamer. Track 2, de cha cha ‘Caramelo y Chocolate’, gaat in dezelfde trend door, lekker in het oor liggende muziek waarbij je niet stil kan blijven zitten in de stijl van de Buena Vista Social Club. Na twee rustige nummers gaat het tempo omhoog met de plena ‘Estoy Enamorado’, duidelijk mag zijn dat May een begenadigd muzikante is, klasse! Ik ga niet meer over het album zeggen, mijn mening is dat jullie zelf maar eens kennis moeten gaan maken met de muziek van May Peters. May is tot 13 september in Nederland ter promotie van haar album. (8/10)(Coquí Promotions). Nieuwsgierig geworden? kijk hier voor meer info over May Peters.

Eric Figueroa, producer, arrangeur en pianist van ‘Tributo de Tambor y Trombón en Clave de Mujer Boricua’ over May:
Elke opname vertegenwoordigt naar mijn idee een eigenschap van vrouwen: schoonheid, intelligentie, sensualiteit, creativiteit, kracht, geduld, humor en zelfstandigheid. Luister met aandacht naar de veelzijdige en gevarieerde muziek op dit album dat met heel veel liefde en zorg is gemaakt. Jouw interpretaties van de muziek zijn magisch, vooral die van de bolero van Myrta Silva. Puerto Rico, sluit May in uw armen, haar liefde voor Puerto Rico is even grenzeloos als van ons“.

Track Listing ‘Tributo de Tambor y Trombón en Clave de Mujer Boricua’:
1. Di Corazón
2. Caramelo y Chocolate
3. Estoy Enamorado
4. La Oportunidad
5. Si No Te Hubieras Ido
6. Medley Myrta Silva (Tú No Sabes Nada, Tengo Que Acostumbrarme)
7. Nací y Así Soy
8. Tu Equivocación
9. Medley Myrta Silva (Radio Version / Tú No Sabes Nada)
10. Nací y Asi Soy (Extended Version)

Deel: