Het kleinkunstfestival in Olen wordt stilaan een begrip. Elk jaar zakken er meer en meer mensen af naar het dorpsplein in Olen om dit gezellig en gratis festival mee te maken. Dit jaar was men al aan de twaalfde editie toe. Deze editie zou in het teken staan van Bart Van Den Bossche, één van de organisatoren, bezieler en tevens presentator van dit festival, die begin dit jaar veel te jong overleed. Het Olens kleinkunstfestival en Bart Van Den Bossche werden steeds in één naam vernoemd, het ene kon niet zonder het andere. En zie na de dood van Bart bloeit het festival verder dankzij de VZW Keizer Karel, veel bereidwillige medewerkers en dankzij Jelle Cleymans die de rol van Bart Van Den Bossche overgenomen heeft. Het spreekt vanzelf dat Bart nog dikwijls ter sprake kwam en elke gast bracht ook ode aan Bart door een lied van hem te zingen op deze mooie zonnige zondag namiddag.

De begeleidingsband was nog steeds zoals in de vorige elf edities deze van Bart Van Den Bossche, nu aangevuld met de toetsenman van Jelle Cleymans. Iedereen die al eens in Olen aanwezig was kent het concept van het festival. In deel één komen vele gasten een liedje of vier zingen en daarna komt één bepaalde artiest een concert brengen van bijna anderhalf uur. Stipt om 14 uur werd er afgetrapt door Jelle Cleymans met zijn huidige radio hit ‘Zonnige Dagen’. Dit nummer kent wel iedereen die naar radio twee luistert en dus werd er al dadelijk meegezongen. Jelle stond voor de moeilijke opgave om Bart Van Den Bossche te vervangen, maar ik denk dat ik mag zeggen dat deze sympathieke jongeman dit met verve gedaan heeft. Jelle kende het Olense publiek ook al wel een beetje want hij was hier al te gast op het kleinkunstfestival. Na een paar nummers was het dan tijd om de eerste gast Jackobond voor te stellen. Deze jongedame raakte bekend via het tv programma ‘Zo Is Er Maar Een’ en heeft sindsdien al een paar hitjes op haar naam. Gisteren bracht ze onder andere ‘Iedereen Is Hier vrolijk’ en ‘Wat Een Mooie Dag’. Terwijl ze het podium verliet kreeg ze van presentator Jelle nog een compliment over haar mooi achterste, waarop de zangeres positief reageerde door eens met haar achterste te schudden. De volgende gasten Miek en Roel komen bijna elk jaar naar Olen, dikwijls samen met Elly en Rikkert, maar nu met hun tweetjes. Dit duo staat al bijna vijftig jaar op de planken en er straalt nog steeds veel plezier van hen uit als ze op het podium staan. Zij hebben keuze genoeg om te kiezen in hun repertoire. Vandaag kozen ze voor het mooie ingetogen ‘Land Van Saeftinge’, en de vrolijke nummers ‘Jij en Ik’ en ‘Op Naar Amerika’. Als ode aan Bart kozen ze voor ‘Ik Heb Bijna alles Wat Mijn Hart Verlangt’. Miek en Roel kregen een daverend applaus van het Olense publiek.

Jelle Cleymans bedankte Miek en Roel nog eens uitgebreid en begon dan aan één van de bekendste nummers van Johan Verminnen. Met de ‘Rue Des Boucher’ had hij dadelijk weer alle aandacht. Er werd luid meegeklapt en gezongen op dit vrolijke nummer. Daarna was het de beurt aan Axl Peleman en zijn akoestische gitaar om het publiek te vermaken. Persoonlijk vind ik niet dat hij daar in geslaagd is. Veel gezever in het Antwerps tussendoor, maar weinig goede muziek. Hij speelde wat Antwerpse volksliedjes en een paar covers. Zo verstond hij het om ‘Ik Wil Deze Nacht In De Straten Verdwalen’ van Wannes Van De Velde te verkrachten met zijn Antwerpse versie. De versie van ‘Pa’ van de Nederlandse formatie Doe Maar vond ik het beste wat de Antwerpse zanger bracht. Door Axl wisten we toch in welk jaar iedereen geboren was en welke de namen van de mensen waren op de eerste vier rijen. Gelukkig was het daarna tijd voor Armand de hippie singer/songwriter die nog steeds veel succes kent als hij op een podium staat. Iedereen kent zijn nummers als ‘Ouwe Hippie’ en zeker het tijdloze ‘Ben Ik Te Min’ nog. Toen was het tijd om de aanwezige ouders van Bart Van Den Bossche naar voren te roepen en zij kregen uit de handen van de burgemeester een aandenken. De artiesten kwamen nu allemaal op het podium, zowel Jelle Cleymans, Jackobond, Miek en Roel als Armand brachten als ultieme ode aan de overleden Bart Van Den Bossche, de hit ‘Ga Met Me Mee ‘. Het aanwezige publiek kreeg een kaartje met de foto van Bart en de tekst van ‘Ga Met Me Mee’ op de ene kant en de andere kant stond vol met mooie afscheid woorden en lofredes voor Bart van mede muzikanten als Barbara Dex, Johan Verminnen, Miek en Roel, Armand, Elly en Rikkert enz. Dit was ook het officiële einde van het eerste deel.

Na de pauze was het dan de beurt aan Guido Belcanto en zijn band om het publiek te vermaken. Guido Belcanto is veranderd, hij is niet langer half man en half vrouw. Hij draagt niet langer vrouwenkleren. Guido is een lach en een traan, hij is tragisch en komisch, hij is bitter en zoet, maar hij is al 25 jaar vooral zichzelf. Guido Belcanto zegt van zichzelf ‘Ik ben de enige echte rock’n’roll chansonnier’. Deze Antwerpenaar weet met zijn teksten vele mensen te beroeren. Hij kreeg meer dan een uur tijd om ook het Olense publiek te beroeren en te ontroeren, en daar is hij zeker in geslaagd. Hij had een fantastische band achter hem staan en zelf was Guido ook top. Wat het repertoire betreft koos hij vooral uit nummers van zijn laatste album ‘Een man als ik’ aangevuld met hits zoals ‘Op De Pechstrook Van Het Leven’, ‘Op Het Zeildoek Van De Botsauto’s’ en ‘Je Betekent Niets Als Niemand Om Je Geeft’. Nu al staat vast dat er een volgende editie komt van het kleinkunstfestival in Olen op de laatste zondag van juli 2014. Tot dan.

Deel: