Jeroen Kant woont in Brabant. Daar schrijft hij zijn nummers, doorspekt met humor, liefde en ironie en dat alles in het Nederlands. In 2009 kwam zijn eerste album ”t Komt Wel Goed’ uit. In 2011 bracht hij een nieuw album: ‘Goud Of Op Je Bek Gaan’. Jeroen Kant is tevens bekend door het programma ‘De Beste Singer-Songwriter Van Nederland’ waarin hij een van de finalisten was. Afgelopen mei kwam zijn nieuwste boreling, het album ‘De Lafaard Kapitein’. Het is niet alleen de titel die taalliefhebbers de wenkbrauwen doet fronsen vanwege het ontbreken van een koppelteken, of vanwege het feit dat ‘De Laffe Kapitein’ misschien beter was geweest; ook de teksten van de liedjes bieden wel wat onderzoeksmogelijkheden. Op een ‘Grillig Lastig Listig Nukkig’ wijsje loopt hij het ‘Halvezolenpad’. De wijze waarop hij zijn nummers brengt, bedenkt en zingt doet mij denken aan een band waarvan de zangwijze en het componeertalent van de zangeres overeenkomsten vertoont met dat van hem, namelijk Roos Reebergen van de band Roosbeef. Qua stem is het dan weer meer een mengeling van Huub van der Lubbe en Boudewijn de Groot. ‘Gehuld In Zonnestralen’ zingt hij onverdroten voort. Over ‘Liza’, die haar vader nooit heeft gekend. Mooi. ‘Mijn Mooiste Mijn Liefste Mijn Alles Mijn Bruid’ vind ik dan weer erg zoet en voor de hand liggend. Ook grappig wel dat er daarna een nummer als ‘Ratten In De Schuur’ voorbijkomt. In ‘De Haven Van Rotterdam’ weet Kant goed het gevoel over te brengen van een havenarbeider die moet bikkelen om de kost te verdienen. Daarna ‘Fris En Schoon’ verder voor een ‘Halve Cent’. Opeens blijkt: ‘Alles Staat In Brand’. Gelukkig is er altijd bluswater, bij ‘Springtij of Doodtij’.

Dit album van Jeroen Kant is een vreemde eend in de bijt. Maar dat was het ‘lelijke eendje’ ook en dat bleek een prachtige zwaan te zijn. Kant is zonder meer een talentvolle singer-songwriter die met woorden kan worstelen en de worstelpartij als winnaar afsluit. Echter, en dat vind ik dan vaak juist een pluspunt, is dit geen muziek voor een heel groot publiek. Dat zorgt er ook voor, dat de selecte groep die dit kan waarderen, het ook héél erg goed kan waarderen. En dat is terecht. Zoals te lezen is op jeroenkant.bandkamp.com waar de cd te beluisteren is: “Elf Nederlandstalige liedjes van alle opsmuk ontdaan. Liedjes die ademen en waar de wind vrij doorheen kan waaien. Uitgesproken, recht in je gezicht en rauw op je dak als een roestig scheepswrak. Liedjes over op de klippen gelopen relaties, verdwaald zijn op zee en het verlangen naar thuis, hoe rot het daar ook mag zijn.” (Bastaard Platen)(7/10)

Deel: