‘Institute’ is in 2004 opgericht door Gavin Rossdale, twee jaar nadat ‘zijn’ andere band, Bush, besloot een pauze in te lassen. Hij deed dat samen met Chris Traynor die ook in Bush (en Helmet) speelde. Later kwam bassist Cache Tolman erbij en drummer John Freese, die echter al snel moest wijken voor Charlie Walker. Het instituut stond.

Het album ‘Distort Yourself’ is het eerste en enige album van deze rockformatie en werd oorspronkelijk uitgegeven in 2005. Het bracht de nodige aandacht: Na de release stond het album op nr. 81 in de ‘U.S. Billboard Album Charts’ en ging de band touren met U2.
Op 13 mei van dit jaar werd de versie ‘2.0’ uitgegeven: ‘Distort Yourself 2013’ waarop ook wat bonustracks staan, vier om precies te zijn. Deze schijf is een lekkernij voor liefhebbers van rock en alternatieve muziek. Sterke, recht-voor-je-raap gitaarwerk en de daarbij horende drums. Wie van Bush houdt, hoeft echter niet automatisch ook dit werk te kunnen waarderen. Bush zat meer in de hoek van de grunge van bijvoorbeeld Soundgarden en Nirvana maar de heren van Institute laten op dit album horen dat ze meer uitgeklede, pure rock willen brengen. En dat is gelukt.
De stem van Rossdale is vol passie, overtuiging, kracht en dynamiek en dat sluit mooi aan bij de muziek die met dezelfde superlatieven gewaardeerd kan worden. Rossdale krijgt support van zijn vrouw Gwen Stefani (No Doubt) bij het nummer ‘Ambulances’ en het is duidelijk dat dat niet gedaan is om haar een goed gevoel te geven. Het ís gewoon goed. Melodieuze vocalen en harde riffs geven dit album de energie die je wilt krijgen van een goed rock-album. Een verrijking in de collectie van iedere liefhebber. (Edel)(8/10)

Deel: