Sommige muziekliefhebbers vinden dat een band vernieuwend moet zijn. Gelukkig heb ik mijzelf die beperking niet opgelegd en kan nog steeds genieten van het nieuwe album van Black Sabbath.
Dit betekent echter niet dat er geen nieuwsgierigheid is naar kennismaking met tot nu toe voor mij onbekende bands. En zo kan het dus gebeuren dat er een Americana schijfje van The Wynntown Marshals tot mij komt.

Na een aantal keren geluisterd te hebben betrap ik mijzelf op een bepaald enthousiasme. Heerlijke plaat en dus via Spotify opzoek naar het voorafgaande materiaal van deze Schotse band. Americana maakt plaats voor een krachtiger gitaarsound in samenwerking met toetsen en zelfs meerstemmige zanglijnen. Een voorzichtige stap richting de popmuziek?
Volgens de bijlage moet ‘Canada’ de potentie hebben de hitparade en radiowereld te veroveren. Gek hoe smaken kunnen verschillen, dat dicht ik vooral de opener van het album ‘Driveaway’ toe. Dit swingt werkelijk de pan uit en doet mij gelijk denken aan The Counting Crows. Andere fijne songs zijn ‘Clashing’ en afsluiter ‘Change Of Heart”.
The Wynntown Marshals begeeft zich met The Long Haul nog steeds in het genre van alt-country en Americana. Sommige vinden het jammer dat Schotten een stap richting de pop hebben gezet en deze CD aan kracht en kwaliteit heeft verloren t.o.v. het uit 2010 afkomstige Westerner.
Ooit kreeg de Nederlandse Americana band Polgate de meest lovende kritieken in gerenommeerde  muziekbladeren. Tot een grote doorbraak is het echter nooit gekomen.
Voor mij is het nieuwe The Long Haul een prettige kennismaking. Mochten ze in de buurt een optreden verzorgen dat zal ik er zijn als dat tot de mogelijkheden behoort. Maar leg vooral zelf je oor te luisteren, dat kan via de The Wynntown Marshals website, want een recensent die objectief is ben ik nog niet tegen gekomen. Muziek blijft namelijk vooral een kwestie van smaak. (8/10) (Wynntown Recordings)

Deel: