Gekkies zijn het, die Engelsen. Een hazelnoot is toch geen fruit? Klopt, maar het is wel een vrucht en valt dus onder de noemer ‘fruits’ en mag daarom meedoen in onze reeks.
‘Hazelnut’ is een akoestische rockband die bestaat uit Markus Müller, Dani Bless en Felix Scherrer. Deze Zwitserse rockers zijn onbekend bij het grote publiek maar dat wil niet zeggen dat ze geen goede muziek maken. Op hun website staan een aantal nummer die men gratis kan beluisteren en ook op YouTube zijn ze vertegenwoordigd, daar laten ze zien dat je niet persé een podium nodig hebt om op te kunnen treden; een bestelbusje voldoet ook.

Hackberries zijn kleine, eetbare (suiker)besjes en het zou raar zijn als er geen band zou zijn met die naam als basis. Dan is dan ook niet het geval. ‘The Hackberry Ramblers’ was een Cajun- band met een Grammy Award nominatie. Hackberry is ook een plaats in Louisiana, en de waarheid gebiedt me te zeggen dat ze daaraan hun naam hebben ontleend. Ze begonnen eind 1930 (!) en werden een van de meest geïmiteerde Cajun- bands. Cajunmuziek is een muziekstijl verwant aan de blues die teruggaat tot de achttiende eeuw. De muziek komt uit het Frans sprekende deel van Louisiana uit een mix van de volksmuziek van de Cajun en de muziek van de zwarte bevolking. The Hackleberry Ramblers hebben een van de langste geschiedenissen van alle bekende muziekgroepen uit de Verenigde Staten, en ondanks een flink aantal veranderingen qua bezetting bleven violist Luderin Darbone en accordeonist Edwin Duhon de band leiden tot de dood van Duhon in 2006. Darbone stierf in november, twee jaar later.


De ‘Jamie McLean Band’ zingt ‘Shades Of Honeydew’. Een ‘honeydew’ is een meloen (hoe handig voor deze column). Jamie McLean moest in 2006 beslissen of hij als gitarist bij de ‘Dirty Dozen Brass Band’ zou blijven, óf dat hij zijn eigen weg zou gaan en z’n eigen band oprichten. Hij koos voor het laatste en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Alleen al in 2011 kwamen er vier EP’s uit. Het meest geinige liedje over ‘honeydew’ echter, staat op YouTube en komt van een cd voor nota bene baby’s, Coolbabies Music volume 1. ‘Honeydew’ is een hilarisch nummer met de stem van Nick Tripe, die evenzogoed ‘Boombastic’ had kunnen inzingen. Op de achtergrond hoor je Sandra Clark. Ook voor volwassenen!

Als laatste deze week: Huckleberries (bosbessen). Toen ik op zoek ging naar muziek en bands die hier iets mee hebben verwachtte ik een enorme hoeveelheid informatie te vinden omdat ik het zo’n logische bandnaam vind. The Huckleberries. Daar moeten er toch een heleboel van zijn? Nou, dat viel nogal mee. Of tegen, zo je wilt. Wat ik heb kunnen vinden is echter wel de moeite waard, ondanks het feit dat de band ondertussen is gestopt, na het overlijden van Dave Hum. ‘The Huckleberries’ werd in 1996 opgericht als duo dat optrad in de straten van Bournemouth en groeide uit tot een zeskoppige band die gebruikt maakt van vijfsnarige banjo, mandoline, viool, gitaar, elektrische bas en drums. De band haalde inspiratie uit folk, bluegrass, latijnse muziek, oosterse muziek en keltische invloeden zijn ook overduidelijk in de muziek aanwezig. Gecombineerd met wereldse dansritmes leverde dit briljante muziek op. Voordat de band stopte speelden ze op heel veel festivals en podia waaronder ook op het vermaarde Glastonbury Festival, het Stainsby Folk Festival, Towersy Festival en ‘The Larmer Tree’ Festival om maar eens en paar te noemen. Voor en door hun albums ‘Reelgrass’ en ‘Jigweed’ kregen ze wereldwijde erkenning. Ze waren te zien in de BBC serie ‘Down To Earth’. Het mooiste nummer van The Huckleberries vind ik persoonlijk het nummer ‘The Pulse’ waarin je goed kunt horen hoeveel invloeden je kunt verwerken in één nummer. Na zo’n drie minuten en 20 seconden komt er zelfs een heel klein snuifje Level 42- achtige muziek voorbij. Dit nummer is echter niet heel erg representatief voor het totale concept van The Huckleberries: de meeste nummers richten zich toch meer op folk en bluegrass… Al moet ik zeggen dat ook het nummer ‘Sphynx’ wel heel lekker is om naar te luisteren.

http://www.youtube.com/watch?v=UnHkJff1ECA

Volgende week is het de beurt aan de letter ‘i’ en aangezien dat bijna een onmogelijke opgave is pakken we er de ‘j’ meteen bij. Tenzij er een oplettende lezer is die mij weet te attenderen op iets waar niet aan voorbij gegaan mag worden 😉
Suggesties zijn wederom welkom!

Deel: