De fans hebben er lang naar uitgekeken, de opvolger van het debuutalbum van de nieuwe Oasis; Beady Eye’s ‘Different Gear, Still Speeding’ kwam twee jaar geleden uit en viel wat tegen, zou het nu dan wel die langverwachte klapper worden? ‘BE’, het album dat niets anders is dan de voorletters van de band, is het tweede album van Oasis zonder Noel en geproduceerd door Dave Sitek (TV On The Radio, Yeah Yeah Yeahs, Jane’s Addiction). Tesamen met het feit dat de band flink experimenteerde met iPhone apps, cassettes, Protools, samplers en meer, zou van ‘BE’ wel eens de verrassing van het jaar kunnen maken, als we de experts mogen geloven.

Het album werd al vooraf gegaan door twee singles, albumopener ‘Flick Of The Finger’ en ‘Second Bite Of The Apple’. Die tweede deed vermoeden dat de band van Liam Gallagher, Andy Bell, Gem Archer en Chris Sharrock met het geëxperimenteer wat richting de Red Hot Chili Peppers lijken te willen gaan (zeker qua zang dan), maar wie het album in zijn geheel luistert, komt toch wel heel erg bedrogen uit. ‘BE’ klinkt om het gewoon simpel en snel te zeggen als een slap aftreksel van Oasis en dan bedoelen we met slap aftreksel in ieder geval zo slap dat het nog niet in de verste vertel lijkt op de kwaliteit die de mannen voorheen maakten.

Bij Oasis was het big-brother Noel die toch echt de drijvende kracht achter de sterke nummers was en sinds het vertrek van Gallagher Sr. lijkt het er op alsof Liam koste wat kost wil bewijzen niet de mindere van de twee te zijn. Na het eerste album, lijkt het er echter toch op dat Liam toch zijn meerdere moet erkennen in zijn broer. De songs hebben stuk voor stuk de potentie om lekker in het gehoor liggende nummertjes te worden, maar dan wordt het toch tijd dat de broertjes hun vete bijleggen en er een overduidelijk Noel-sausje overheen wordt gegoten. Het is het namelijk gewoon allemaal net niet.

Op ‘Shine a light’ wordt wel heel erg verwezen naar U2’s ‘Desire’ dat het nog wel eens op een rechtszaakje of wat zou kunnen uitdraaien en voor wie de tekst van ‘Don’t brother me’ bekijkt, vraagt zich serieus af of het nummer niet puur als een steek naar Noel Gallagher op de plaat is gezet, want het muzikaal al niet echt overtuigende nummer is verder maar een bully-tekst van lik m’n vestje. Volwassenen-onwaardig, ook al heb je een pesthekel aan je broer. Ok, fair enough, zelfs bij de laatste twee optredens van Oasis heb ik beide broers nog de hand mogen drukken en viel het mij al overduidelijk op dat Noel toen al helemaal buiten de groep lag, het zo extreem zielig afvallen van een broer, ex-bandlid en dito vriend past gewoon niet meer in de hedendaagse popmuziek. Zelfs East-coast vs. West-coast is daarin al verder geëvolueerd.

Over het algemeen is het album van Beady Eye wel om aan te horen. Dat wil zeggen: Het is niet vervelend. Maar het is dan ook gewoon een overduidelijk dertien in een dozijn-album. Voegt niets toe aan de hedendaagde popmuziek en zal op een handjevol fans na over een jaar al helemaal vergeten zijn door de muziekliefhebbers. Als het niet al volgende maand is. ‘BE’ is niet goed en niet slecht, het is gewoon nietszeggende middelmaat. En dat hadden we van Gallagher en zijn mannen toch niet verwacht. (5/10) (Colombia/Sony)

Deel: