Ed Kowalczyk, voormalig leadzanger van de Amerikaanse band Live, begon zijn solocarrière nadat de band en hij eind 2009 uit elkaar gingen. Zijn debuutplaat Alive kwam in 2010 uit, waarna afgelopen herfst de EP ‘The Gardening’ verscheen. Vorig jaar werd bekend dat zijn oude bandleden hem voor een aanzienlijk bedrag aanklaagden omdat hij de naam Live bleef gebruiken. Over een paar maanden is de zanger weer in Nederland om tien (uitverkochte) optredens te geven. Nieuwsgierig geworden naar het reilen en zeilen van deze man belde Maxazine met Kowalczyk.

Alive
Het ligt voor de hand te denken dat hij de titel ‘Alive’ voor zijn solodebuut koos omdat hij wilde refereren aan zijn oude band, maar volgens Kowalczyk is dit niet waar. “Ik heb de plaat ‘Alive’ genoemd omdat ik voelde dat ik aan een nieuw hoofdstuk in m’n leven was begonnen. Eindelijk kon ik weer eens diep ademhalen en als artiest had ik een flinke dosis nieuwe energie gekregen. Door dat alles voelde ik me ‘very much Alive’.”

De EP en het tweede solo-album
Afgelopen herfst bracht hij al de EP The Garden uit, een plaat met daarop vijf nieuwe nummers en vijf remixen daarvan. “Oorspronkelijk was het idee om deze EP een soort van preview op mijn tweede plaat te laten zijn. Maar ik bleek zoveel inspiratie en energie te hebben, ik bleef maar schrijven. Voor ik het wist had ik nog eens elf nummers geschreven. Die elf nummers komen op het tweede volwaardige album te staan en de EP zal op zichzelf blijven staan, er komt geen nummer van The Garden op de nieuwe plaat.” De titel van het album weet hij ook al, dat wordt: The death of Heaven.

Op de EP staat het nummer ‘Rise’, de tekst ervan lijkt te gaan over de toestanden die Kowalczyk meemaakte met zijn oude band Live. Kowalczyk houdt het erop dat het nummer op vele manieren geïnterpreteerd kan worden. Over de kwestie met Live en de aanklachten wil hij verder ook niet ingaan. “Op internet wordt er al meer dan genoeg over geschreven.” Hij vindt het belangrijker dat iedereen verder gaat met zijn leven. “Ik weet zeker dat de fans het veel belangrijker vinden te weten wanneer ze een band kunnen zien spelen, uiteindelijk willen ze maar een ding en dat is dat je goede muziek maakt. The fans only want your best work.”

Het verschil tussen zijn eerste album ‘Alive’ en de EP is goed te horen: Kowalczyk is op de EP een stuk experimenteler dan op ‘Alive’. Wat kunnen we van de nieuwe plaat verwachten? Wordt die nog experimenteler? Kowalczyk noemt een paar keer het woord ‘darker’, zowel voor de gehele plaat als voor de productie. “Nadat ‘The Gardening’ uitkwam voelde ik dat er alweer een nieuw soort periode aangebroken was, ik schreef heftigere nummers dan ooit daarvoor. Gitarist Peter Buck van R.E.M. speelt op acht nummers mee en die samenwerking was geweldig. Peter Buck is such a creative guitarist! We hebben een nieuwe sound weten te creëren en ik weet zeker dat de fans het ook te gek zullen gaan vinden.”

De I Alone – Acoustic-tour
Twintig jaar lang speelde Kowalczyk bij een van de grootste rockbands ter wereld en stond hij met Live in alle grote stadions en speelden ze op de grootste festivals. Nu, als solo-artiest, is het weer back to basic en staat hij in weer in concertzalen en theaters. Niet dat hij het erg vindt. “Ik speel nu op m’n akoestische gitaar en ik heb alleen een bassist bij me. We gaan terug naar de essentie. Als je op deze manier speelt, in dit soort ruimtes, krijg je natuurlijk ook een betere connectie met het publiek. En de fans, die het eerder misschien niet verwacht hadden, blijken telkens ook aangenaam verrast. Ik krijg genoeg feedback om dat vast te kunnen stellen.”

Sinds de jaren ‘90 komt Kowalczyk al voor optredens naar Nederland. “I feel at home in Holland. Vroeger met Live, nu ook als solo-artiest. De Nederlandse fans zijn erg betrokken en geïnteresseerd. “

Daddy is busy
Kowalczyk hoeft zich niet te vervelen: de EP is uit, het tweede album komt eraan, en hij gaat de komende maanden op tournee. Thuis wachten zijn drie dochters en vrouw, die zwanger is van hun vierde kind. Hoe vindt hij tijd om aan zijn muziek te werken? “Laat ik voorop stellen dat ik dankbaar ben voor het leven dat ik leid en voor de carrière die ik heb. Natuurlijk is het thuis erg druk, maar als de kinderen naar school zijn pak ik een espresso en neem ik de tijd om nummers te schrijven. Daarnaast sluit ik me ook wel eens een tijdje met de producers op in de studio in LA, dan kunnen we ons volledig afsluiten en concentreren op de muziek.”

Ed Kowalczyk treedt op in september door Nederland o.a. tijdens Brabant Open Air in Eindhoven op zaterdag 7 september.

Deel: