Bij de wekelijkse zoektocht naar fruit in de muziek op alfabetische volgorde zijn we aangekomen bij deel vijf en dus is de ‘E’ aan de beurt. En fruit met een ‘E’, daar is niet veel van. Gelukkig rekenen Engelssprekende mensen de aubergine, bij ons vaak als groente gezien, de aubergine tot de fruitsoorten en met de naam ‘Eggplant’ was ik daar niet ontevreden over. Het geval wil namelijk dat er een Amerikaanse singer/songwriter is met de naam Michael Franks, en hij schreef een nummer met die titel.

Michael Franks werd geboren in La Jolla, Californië op 18 september 1944. Aanvankelijk speelde hij folk-rock maar later kreeg zijn werk meer jazz- invloeden. Hij gaf les als muziekleraar én studeerde zelf ook hoger muziekonderwijs. In ‘Eggplant’ beschrijft hij hoe hij in de ban van een vrouw raakt vanwege haar vermogen om een ‘eggplant’ dusdanig te bereiden dat je er lyrisch van zou worden:

Whenever I explore the land of Yin
I always take one on the chin
And now this lioness has almost made me tame.
I can’t pronounce her name but Eggplant is her game.

The lady sticks to me like white on rice.
She never cooks the same way twice.
Maybe it’s the mushrooms. Maybe the tomatoes.
I can’t reveal her name but Eggplant is her game.

When my baby cooks her Eggplant,
She don’t read no book.
She’s got a Giocanna kinda of dirty look

And my baby cooks her Eggplant,
Bout 19 different ways.
Sometimes I just have it raw with Mayonnaise.

Maybe its the way she grates her cheese,
Or just the freckles on her knees.
Maybe its the scallions. Maybe she’s Italian.
I can’t reveal her name but Eggplant is her game.

When my baby cooks her Eggplant,
She don’t read no book.
She’s got a Giocanna kinda of dirty look.

And my baby cooks her Eggplant,
Bout 19 different ways.
Sometimes I just have it raw with Mayonnaise.

En dan is er nog een andere ‘Eggplant’, van de wellicht iets bekendere band ‘Train’ (‘Drops Of Jupiter’).
Train komt net als Michael Franks ook uit Californië, maar dan uit San Fransisco.
In 1997 traden ze nog op in voorprogramma’s van o.a. Counting Crows en Bareneked Ladies. Een jaar later verscheen hun debuutalbum. Het leek van korte duur,’Drops of Jupiter’ was een grote hit maar daarna werd het stil. In 2010 kwamen ze echter sterk terug met de hitsingle ‘Hey, Soul Sister’ die in Nederland op nummer één terecht kwam. In 2012 hadden ze met het nummer ‘Drive By’ opnieuw een hit. Train schreef ook een nummer met als titel ‘Eggplant (and caviar)’.
In dat nummer wordt de ‘eggplant’ eveneens gebruikt voor liefdesdoeleinden: “eggplant and caviar for you”. Blijkbaar hoort een aubergine bij dit soort lofuitingen.

Maar er is meer. Wat te denken van een ‘Elderberry’? Dit is de Engelse benaming voor ‘Vlierbes’ en de liefhebbers onder ons weten dat je van deze fruitsoort verrekt lekkere wijn kunt maken. Elton John schijnt ook een liefhebber te zijn want hij kwam met het nummer ‘Elderberry Wine’ in 1972. Het nummer werd geschreven door Bernie Taupin en Elton zelf, en kwam uit op het album ‘Don’t Shoot Me I’m Only the Piano Player’, een jaar daarvoor stond het nummer ook al op de B-kant van de nummer één-hit ‘Crocodile Rock’.

En als we dan tóch met wijn bezig zijn, dan kan ik als afsluiter nog wel een heel onbekende fruitsoort meenemen, en dat geldt ook voor de band die erover zingt. Een Olifantsappel oftewel ‘Elephant apple’ komt uit de wijnruitfamilie en is verwant aan de citrusvruchten. Er is een indie-folkband met de naam ‘Riverwolves’ en op vier augustus 2011 kwamen zij met het liedje ‘Elephant apple’. Het nummer staat op hun gelijknamige digitale album.

Volgende week is het de beurt aan de ‘F’ en ik zie de bui al hangen. Ik realiseer me dat het heel goed mogelijk is dat er letters zijn waarover stomweg niets te vinden is. Ik sta dan ook open voor tips en suggesties!

Deel: