Onze vaste lezers zijn intussen bekend met het onderwerp Do you remember ….., een reeks artikelen over artiesten die we een beetje uit het oog zijn verloren. Deze week wil ik jullie aandacht vestigen op Taco. Taco Ockerse, geboren op 21 juli 1955 in Jakarta is een Nederlandse zanger van Indische afkomst. Hij werkte hoofdzakelijk in Duitsland. In 1975 begon Taco zijn eerste professionele theater werk in Hamburg. Hij had daar rollen in ‘Childrens Theater’, ‘Sweet Charity’, ‘Chicago’ en de ‘Three Musketeers’. Hij was ook de director en deed de choreografie voor de musical ‘Nightchild’.

In 1979 speelde hij in het Hamburgse operahouse in ‘Chino’ en in John Neumeiers ‘West Side Story’. In 1981 tekende Taco zijn eerste platencontract bij Polydor voor twee releases. Het jaar daarop bracht hij ‘Puttin’ on the Ritz’ uit op het RCA label. Deze single was zijn enige top 40 hit in de USA en bereikte in de Billboard Hot 100 de 4e plaats. De videoclip was nogal controversieel, dit in verband met vermeend racisme. In 1983 en 1984 toerde hij intensief door Europa. Zijn album ‘After Eight’ lag in ruim 40 landen in de winkels en behaalde de gouden en platina status in ScandinaviĆ« en Canada, In de USA behaalde hij goud voor dit album.

Taco was te gast in diverse TV shows waaronder die van Bob Hope, Alan Thicke, Solid Gold, Good Morning America, Saturday Night Fever en nog veel meer tijdens zijn tournee door Amerika. Hoogtepunten in zijn omvangrijke carriĆ©re zijn het ontmoeten van de Reagan familie in het Witte Huis, de vierde plaats behalen in de Billboard Hot 100 en de eerste plaats in de Cash-Box Chart, en het winnen van de “Singer of the Year Award”.

Het nummer ‘Singing in the Rain’, welk hij in the 80’s uitbracht haalde als hoogste positie de 46e plaats in de Canadese hitlijsten, in de UK haalde het de diverse hitlijsten niet. In 1982 verscheen ook nog de single ‘Cheek To Cheek (Heaven)’, in 1929 geschreven door Irving Berlin voor de Fred Astaire/Ginger Rogers film ‘Top Hat’ (1935). Zijn 2e album ‘Let’s Face the Music’ kwam uit in 1984 op het RCA label. Taco bleef hoofdzakelijk opnemen voor de Duitse markt met albums als ‘Swing Classics/In the Mood of Glenn Miller’ welk uitkwam in 1985 en in 1986 bracht hij ‘Tell me that you like it’ uit op het Polydor label. Een album genaamd ‘Taco’ verscheen het jaar daarop in 1987.

Taco bracht in 1989 wat dance nummers uit. ‘Love Touch’ en ‘Got to be your lover’, in de stijl welke populair gemaakt is door het producerstrio Stock, Aitken and Waterman, die ook verantwoordelijk waren voor de successen van onder andere Rick Astley en Mel&Kim. Daarna positioneerde hij zich als een swing/soul zanger. Tussen 1989-1996 liet hij de muziek even voor wat het was en concentreerde hij zich op het acteren. Hij speelde rollen TV series zoals ‘Friedrichstadt Palast’ en ‘Das Erbe der Guldenburgs’ en speelde in een film genaamd ‘Karniggels’. Taco speelde de rol van ‘Chico’ in de theaterproductie van de ‘Marx Brothers Radio Show’ en speelde de hoofdrol in ‘Shakespeare Rock n Roll’ in Berlijn en ‘Shakespeare As We Like It’ in Oostenrijk.

Op 11 oktober 2009 filmde het eerste kanaal 1TV van de Russische omroep het programma ‘Songs of the 20th century’. Taco trad op met ‘Puttin’ on the Ritz’ in het onderdeel over de 1930s. De show werd uitgezonden in januari 2010. Op 27 november 2009 trad hij op in het Olympisch stadion in Moskou en zong toen zijn hits ‘Puttin’ on the Ritz en ‘Singing in the Rain’. Op de oudejaarsavond show van 2009 gaf hij een gastoptreden, dit programma werd bekeken door zo’n 84 miljoen kijkers en werd uitgezonden in meer dan 20 landen. In juli van dit jaar werd op het label Cleopatra Records uit Los Angeles een nieuwe uitvoering van ‘Puttin’ on the Ritz’ uitgebracht. Taco zong het nummer in, in Duitsland, de muziek werd met top muzikanten opgenomen in hun studio in Los Angeles.

Op 1 maart 2011 bracht DingDing Music de originele versie uit van ‘Timeless Love’ dat eind jaren ’80 geschreven en geproduceerd is door Edgar Rothermich en Matthias Muentefering. De studio opname die Taco samen met zangeres Rozaa Wortham in Berlijn als duet ten gehore bracht is eind 2010 in de V.S. opnieuw geremixt en is beschikbaar als download. Op 11 maart van datzelfde jaar zond de Duitse RTL tv “The Ultimate Chartshow – the most successful Evergreens of all time” uit, tijdens het programma bracht hij zijn grootste hit ‘Puttin’ On The Ritz’. Momenteel woont Taco nog steeds in Duitsland en treed daar nog regelmatig op met zijn band op gala’s.

Deel: