Het regent zonnestralen, niet of nooit geweest, de kapitein, ren Lenny ren.. Het zijn maar een aantal bekende nummers van de 2 rasartiesten Thomas Acda en Paul de Munnik. Om hun succes te vieren besloten ze hun nieuwe album ’t Heerst’ op te nemen in Memphis. Helaas niet met succes, tornado-alarmen brachten roet in het eten…

Als de heren verrassend gekleed het podium betreden worden we op basis van een dialoog mee terug genomen naar Memphis. Eerlijk is eerlijk. Als het doek open gaat dan valt het kwartje ook meteen. Decorontwerper Daniel Ament heeft hier echt laten zien wat hij in zijn macht heeft. Het decor vertolkt een stilstaande tornado. Er liggen wrakstukken op de grond en er ‘vliegen’ diverse decorstukken door de lucht zoals een paraplu, een man en zelfs een koe.

De rest van de voorstelling draait volledig om deze fantastisch uitgebeelde setting. Vrijwel direct is duidelijk dat over het decor goed is nagedacht. Verstopt in de puin vinden we een percussie-box en een piano. Ook bandlid David Middelhoff is eigenlijk onderdeel van het decor, hij is het enige bandlid wat meespeelt in deze nieuwe theatershow. Hij begeleid Paul en Thomas op (bas)gitaar.

Tijdverdrijf
De heren wachten in de stilstaande storm op een vorm van hulp. Het doet een beetje denken aan het klassieke toneelstuk ‘wachten op Godot’. Dit mede doorat beiden heren erg authentiek gekleed zijn. Terwijl ze wachten op hulp word de tijd gevuld met diverse dialogen, spelletjes, gesprekken en uiteraard… Veel muziek!

De hele voorstelling word akoestisch gespeeld, maar ook zonder band kunnen Acda en de Munnik de zaal
prima vermaken. De nummers zijn mooi en vooral erg gevoelig  Doordat er veel rust in de voorstelling zit merkte ik persoonlijk dat ik halverwege een beetje wegzakte. Precies op dat moment ging Thomas Acda helemaal uit zijn dak op slechte sinterklaasliedjes ingezongen door Gordon. Door zijn ludieke manier van dansen ligt de zaal helemaal dubbel en ben ik weer wakker.. Goede timing!

Niet verrassend
Zoals bij elke show van Acda en de Munnik zat ook Theaters Tilburg deze avond afgeladen vol. Het kan ook niet anders met al 5 succesvolle theatershows en 6 albums op hun naam. Toch miste ik de vernieuwing in vergelijking met vorige shows. Ondanks dat ’t Heerst een heerlijke show is, voelde het gewoon hetzelfde als de vorige 5.

Foto (c) Bob Bronshoff

 

Deel: