Op 22 april komt Freek de Jonge met een nieuw studioalbum getiteld Zonde, de opvolger van het in 2010 verschenen Van A naar Z. In het titel- en themanummer komt de dubbele betekenis van het woord aan de orde. ‘Het is niet alleen zonde om iets te doen wat niet mag, maar het is vaak ook zonde om het te laten,’ aldus Freek de Jonge. Zonde werd in de huiskamer van Freek opgenomen en geproduceerd door Frans Hagenaars.

Op Zonde manifesteert De Jonge zich meer dan ooit als popmuzikant. Waar hij op het vorige album het componeren vooral aan anderen overliet, nam hij nu zelf het heft in handen en maakte voor het eerst de muziek bij zijn teksten. Iets dat in de loop der jaren is gegroeid. Het begon in de tijd van Neerlands Hoop met Bram Vermeulen, die hem akkoordenschema’s leerde, later gevolgd door wijze lessen van Robert Jan Stips, Willem Breukeren en Boudewijn de Groot. Nu achtte Freek de Jonge zichzelf kundig genoeg en had hij voldoende vertrouwen om het zelfstandig te doen.

Zonde is echter niet zonder hulp van anderen tot stand gekomen. Onder andere Reyer Zwart, Tim Knol, Anne Soldaat, Bertolf, Jeroen Kleijn, Eric Vloeimans en JP Hoekstra hebben bijdrages geleverd. Maar het meest in het oog springend is toch wel de samenwerking met levende legende Van Dyke Parks (The Beach Boys, Harry  Nilsson, The Byrds) die drie nummers van pianopartijen heeft voorzien. De onderwerpen op Zonde variëren van zwaar, een man op zoek naar woorden bij de begrafenis van een kind, tot luchtig, in de liefde telt alleen het nu, en alles wat daar tussen in zit.

Deel: