Tessa Douwstra had Orlando geheten als ze een jongen was geweest. De naam heeft ze na jaren optreden met Wooden Saints en gastoptredens bij Chef’Special dan maar aangenomen als artiestannaam voor haar nieuwe band. De debuut-cd ‘The Early Warning  Company’ is eindelijk uit, wat ook wel mocht gebeuren, want 3FM DJ Eric Corton noemde de band al ‘de muzikale belofte voor 2013’. Een grote druk die op het zevental wordt gelegd, of niet?

‘The Early Warning  Company’ is een veelzijdige cd geworden die, zo het klinkt, met het grootste gemak is geschreven door Douwstra en op plaat gezet in de vrijstaande villa die de band sinds enige tijd betreft in de Utrechtse omgeving. Een vrijheid die de band de nodige rust heeft gebracht een zorgvuldig gearrangeerde popplaat op te kunnen nemen.

Het album staat vol met erg toegankelijke liedjes, bijna akoestische folkachtige nummers, een beetje  in de richting van Mumford & Sons.  Orlando is alleen wat speelser.

‘The Early Warning  Company’ opent met ‘Put me on the light box’ en geeft daarbij direct de mogelijkheid voor iedereen in de band zich direct in de picture te spelen. Vooral de imponerende blazerssectie, bestaande uit Morris Kliphuis (The Kyteman Orchestra, Kapok), Coos Zwagerman en Bernadette Evers op respectievelijk hoorn, trompet en trombone, trekt goed van leer op het nummer. Tessa Doustra’s eigenzinnige stemgeluid trekt de luisteraar van daar af aan met gemak door het album heen, speels begeleidt door de elektrische gitaar van Frank van Kasteren. 

Op ‘Show me where the bullets go’ gaat het tempo wat omhoog, trekt de band wat richting de jaren 60 met een vleugje bigband. Helaas gaat dat tempo weer drastisch omlaag op de melodramatische titeltrack van het album. Die melodramatiek blijft hangen op de rest van ‘The Early Warning  Company’, wat op een enkele uitschieter na een relatief voorzichtig album is geworden. Vrijwel nergens zoekt de band de scherpe rand op, terwijl de stabiele ritmesectie van de band, Viktor van Woudenberg en Ralf Pouw, juist de ruimte geeft om eens wat gedurfder uit de hoek te komen.

 ‘The Early Warning  Company’ is daarmee een degelijk debuut van Orlando, een mooie basis om op verder te bouwen, maar hopelijk brengt de band nog dit jaar een iets uitdagendere opvolger in de markt om de geloofwaardigheid van Eric Corton niet te beschadigen. (6/10) (Silence Du Monde)

Deel: