Kadanz is een Utrechtse popgroep geformeerd rond zanger en tekstschrijver Frans Bakker. Buiten Frans bestond de band uit Herman Schulte en Kees van den Berg. Bakker, Schulte en van den Berg zaten samen in de homo-cabaretgroep Spitsroeden. De band is begin jaren ’80 opgericht. Spitsroeden heeft maar twee jaar bestaan, in die tijd veranderde hun optredens steeds meer van liedjes naar popsongs, waarbij het accent naar de homo beweging ook verdween. Hierna werd Kadanz opgericht, met Van den Berg (toetsenist), Eric van der Wal (drums) en Martijn van Tour (bassist). Schulte was actief als tekstschrijver en percussionist.

http://www.youtube.com/watch?v=WBgR3eMd55s

In 1983 namen ze in eigen beheer het nummer ‘In het donker’ op, het jaar daarna ‘Intimiteit’. Deze twee singles behaalden een redelijk resultaat in de Nederlandse Top 40 en de Nationale Hitparade. Tussen 1985 en 1989 werd het stil rond de band, in 1989 wijzigde de samenstelling van de band en het album ‘Blik op oneindig’ kwam uit. Van dit album releasten ze twee singles die de Nederlandse hitparade haalden, ‘Dagen dat ik je vergeet’ en ‘De wind’. Het jaar erop bracht Kadanz wederom een album uit getiteld ‘Van de wereld’. De voortkomende single ‘Hou me vast’ behaalde in ons land geen Top 40 notering, daarentegen hadden ze op Curaçao er een nummer 1 hit mee.

http://www.youtube.com/watch?v=LqYLAVLd9T0

In 1993 besloot Bakker om naar Curaçao te verhuizen en ging daar aan het werk als radiopresentator. Datzelfde jaar bracht Kadanz – met als nieuwe zanger Marc Dollevoet – de cd ‘Sta Op’ uit. Het album deed het helaas stukken minder dan de voorgangers. Onder de naam Frans Bakker’s Kadanz bracht Bakker, onder begeleiding van producent Martin Duiser en arrangeur Hans Hollestelle in 1998 het album Aan of Uit uit. De single ‘Wat doe ik hier’ werd af en toe gedraaid door de Nederlandse radiostations.

http://www.youtube.com/watch?v=40LGElHsQ2A

In 2008 waren er plannen om met de titel ‘Ze Zijn Terug!!’ bands en artiesten als Polle Eduard, Erik Mesie en Splitsing een tornee te gaan houden. Wegens financiele problemen werd de tour na een optreden gestopt. Bassist Frank Papendrecht overleed in 2009 op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Deel: