Seizoen één deed ze mee aan The Voice of Holland en hoewel er inmiddels al lang albums uit zijn van winnaar Ben Saunders en vierde plek Leonie Meijer, brengt runner-up Pearl Jozefzoon nu pas haar cd uit. Rustig aan heeft ze door de jaren heen gekeken naar wat haar stijl nu echt is, bracht wat singles uit in verschillende genre’s en komt dan nu dus met een compleet album. Compleet ook op elkaar afgestemde nummers.

Haar eerdere singles ‘Vision of love’, ‘Mesmerized’, maar ook de hits ‘You must realy love me’ en ‘Breken van de lijn’ zijn niet op ‘The Time Is Now’, Jozefzoon heeft met haar team gekozen voor een mix van nummers die wellicht in eerste instantie wat verrassend klinkt. Niet dat er nummers uit de band springen, neen; Pearl Jozefzoon lijkt zichzelf door ‘The Time Is Now’ de hoek van de musicalwereld in te willen drukken. Geen verkeerde keuze, aangezien talentenjacht-deelnemers Jim Bakkum, Jamai Looman, Floortje Smit en Sita hun weg naar het theater reeds zonder navigatie weten te vinden.

Ondanks de keuze voor een wijde mix van musical-achtige nummers, komen de tracks in principe niet vanuit de theaterwereld. Jozefzoon liet een reeks van nummers arrangeren tot nummers die stuk voor stuk zo op West End kunnen worden uitgevoerd. De stem van de zangeres past er dan ook goed bij, hoewel het lijkt alsof de Utrechtse geen klassieke- of musical-opleiding heeft genoten. Goed, ze genoot dan wel enkele workshops van onder anderen Pia Douwes en Maike Boerdam en staat al jaren in wat minder wereldberoemde rollen in het theater, op ‘The Time Is Now’ klinkt Jozefzoon te stabiel en warm, waarbij ze soms wat moeite heeft om echt de hoogte in te gaan, zoals de grote opera-zangeressen doen. Ook de heldere klanken klinken vaak wat afgeplat, uiteindelijk zou je het kunnen vergelijken met een mix van Oleta Adams meets Celine Dion.

Haar versie van ‘Clocks’ (Coldplay) is echter indrukwekkend te noemen, hoewel ondergetekende zeer zeker geen fan is van de Britse band. De ‘Vivo Per Lei’, die ze samen met coach Nick Schilder (ook ooit deelnemer geweest aan een talentenshow, dus kent het moeilijke van die stempel onderdrukken) zingt, geeft nog net niet het kippenveleffect wat je zou krijgen bij Andrea Bocelli, maar het komt toch dicht in de buurt. Met R. Kelly’s ‘I Believe I Can Fly’ slaat Jozefzoon echter de plank helemaal mix, herstelt dat een track later ietwat met Beyoncé’s ‘Halo’, maar we zijn op een debuut altijd wat nieuwsgierig naar wat eigen nummers. Met alleen covers is heeft zelfs UB40 het niet alleen gered.

Op ‘The Time Is Now’ brengt naast de covers gelukkig enkele nieuwe nummers, twee ervan schreef ze mede zelf: ‘Bitter Sweet Goodbye’ en ‘Breathe’. Die eerste bewijzen nogmaals dat de stem van Jozefzoon best vergeleken mag worden met die van Oleta Adams, maar ook dat die eigen nummers zeker niet gemist mogen worden. De twee songs behoren duidelijk tot de beteren van het – overigens toch al niet slechte – debuutalbum. Jammer dat het grootste deel van het album ‘veilige’ nummers zijn die de zangeres reeds eerder op tv tot een succes maakte in de verschillende tv-programma’s waar ze mee deed.

Tuurlijk, een album is nooit perfect en ook dit album heeft wat minpuntjes. Zoals eerder al geschreven is de stem van Jozefzoon soms net niet krachtig genoeg voor de hoge noten in enkele nummers. Ook de in het Engels vertaalde tekst van de Habanera (van Bizet), waarbij Tom Bakker een officiële vertaling in een poppy tekst herschreef, slaat de plank tekstueel gigantisch mis. Rijmelarij van lek m’n vestje noemen we dat. Jammer, want voor de rest zit het album gewoon ijzersterk in elkaar. Van begin tot eind bouwt Jozefzoon in een poppy klassiek musicaljasje uit richting een einde waarin Jozefzoon niet alleen nog even terug wil grijpen op haar gospelachtergrond, maar zeker indrukwekkend uit de hoek komt met zowaar een operastuk, ‘Mon Coeur S’ouvre A Ta Voix’ (Saint-Saëns); Hallo Pearl Hendricks!

Ondanks dat we eerlijk moeten zijn dat dat de cd niet de boeken in zal gaan als een van de beste albums aller tijden, levert Pearl Jozefzoon met ‘The Time Is Now’ een erg indrukwekkende debuut-cd af. Misschien wel het beste Nederlandse debuutalbum van een talentenjacht-artiest! (8/10) (CNR)

Deel: