Eind 2012 maakt de RIAA (Recording Industry Association of America) de balans op. Duidelijk mag zijn dat Taylor Swift een goed jaar achter de rug heeft, maar voor de mannen van Metallica geldt hetzelfde. De band mocht voor twee van hun klassieke albums weer een en ander aan platina en gouden platen ontvangen. Ze mochten voor hun album ‘Metallica’ (the Black Album) de 16e platina plaat aan de muur hangen (16 miljoen verkocht ), en hun album ‘Ride the Lightning’ ging 6 miljoen keer over de toonbank, daarvoor moest er nog meer plek vrij gemaakt worden aan de muur voor nog 6 platina platen.

Alsof dat nog niet genoeg was, voor het downloaden van een half miljoen individuele songs kregen ze nog zes gouden certificaten en twee voor songs die meer dan een half miljoen keer gedonwload zijn als ringtoon. Buiten Metallica waren er nog een paar muziekveteranen die in december edelmetalen uitgereikt kregen. Het nieuwste album van de Rolling Stones getiteld ‘Grrr!’ behaalde de gouden status, Elton John’s hit ‘Your Song’ kreeg platina voor 1 miljoen downloads en Tears for Fears mochten voor digitale downloads van hun wereldhit ‘Shout’ goud in ontvangst nemen.

Deel: