Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. We hebben het dit jaar anders gedaan dan afgelopen jaren en iedereen gevraagd een eigen lijstje te maken van hun beste albums, foto’s, bands, concerten, wat iedereen maar wilde. Dit is het lijstje van recensent Joris Telgen.

Omdat het erbij hoort (en ik het stiekem leuk vind) heb ik mijn eindlijst van 2012 gemaakt. Mijn persoonlijke top 10 albums, top 15 concerten en top 6 nummers (fuck logica). Ik heb dit jaar bijna 60 concerten bezocht en het was bijna hopeloos kiezen. Ook op het gebied van albums is er verschrikkelijk veel goeds uitgekomen. Al met al was 2012, muzikaal gezien (voor mij) echt, echt, echt, echt, echt een topjaar!

Top 10 albums van 2012

01 Ty Segall Band – Slaughterhouse
Garagerock met de kwaliteit van een beatlesplaat. De meerstemmige vocals, terugkerende thema’s en een hele dikke bak herriepuinzooi. Hij kwam uit het niets en is zonder twijfel de beste plaat van 2012, Slaughterhouse!!

02 METZ – METZ
Over the top gestoorde post-hardcore noise rock. Muzikaal is METZ weergaloos strak en ongelofelijk goed. Begin februari voor het eerst in Nederland!

03 Godspeed You! Black Emperor – ‘allelujah! don’t bend! ascend!
GY!BE is ongelofelijk. Altijd. Zo ook deze plaat.

04 Wooden Constructions – People, Now People
één van de beste Nederlandse (neo?) new wave band in jaren. Live ook super. Full Brother en Punch in the Face zijn de hoogtepunten van de plaat. Heel veel gedraaid in 2012.

05 UFOMAMMUT – Oro Opus Primum
Dit jaar heb ik doom metal voor het eerst echt leren waarderen. Sleep, Santa Cruz maar UFOMAMMUT uit Italië is imo DE band in het genre op dit moment. Ziek gestoord en oorverdovend hard. Die zware bas en muur van vervormde akkoorden, mjam.

06 The Experimental Tropic Blues Band – Liquid Love
De laatste en hardste plaat van de beste band uit België en ze worden alleen maar beter.

07 Swans – The Seer
Super sfeervolle plaat. Helaas heb ik Swans live gemist dit jaar.

08 Wino & Conny Ochs – Heavy Kingdom
Akoestische plaat gemaakt door metalhead veteranen (ja). Hele mooie nummers.

09 Pop 1280 – The Horror
Hele dikke bak herrie, ‘nuff said.

10 Pig Destroyer – Book Burner
Megastrakke noise trash. Als Slayer liefhebber ga ik hier prima op. Veel gedraaid, daarom in mijn top 10.

Top 15 concerten van 2012

01 The Experimental Tropic Blues Band – DOUR2012 – 13 juli
Als afsluitende band op het grootste Franstalige festival van België was TETBB uit Luik natuurlijk helemaal thuis. De festivaltent was tot de nok toe gevuld met fans. Ik ging hier nietsvermoedend naartoe en werd volledig omver geblazen. Ik heb het hele optreden met een open bek staan kijken. Strummende gitaren, mondharmonica, beatboxen ( ! ) en complete superfreakness. Bo Diddley meets The Cramps (mijn favoriete band)! Dit was voor mij het allergaafste concert van 2012, hands down.

02 Ty Segall Band – Klikofest / Patronaat – 4 augustus
Ty, motherfucking, Segall. Wat is deze gast muzikaal en wat is z’n band strak. Slaugherhouse is waanzinnig en ze speelden de hele plaat van begin tot einde hier in de Patronaat. Ze eindigden de set met een cover van Motörhead. Wat-wil-je-nog-meer!

03 Hank III Williams – Sjock festival – 7 juli
Hank III is de ultieme country rebel punker. Ik wilde hem al jaren zien en het is er eindelijk van gekomen. De set die hij speelde was zo debiel bruut. Het eerste deel was country akoestisch, daarna volgde een elektrisch deel (Hellbilly Joker!) en hij sloot zowaar af met een doom metal set van 30 minuten. Gehuld in zwarte maskers met puntige metalgitaren, drums en een gestoorde groene lichtshow. Alle country-puristen haakten af maar ik heb mateloos genoten. Hank III heeft overal schijt aan. Het hele optreden duurde bijna 2,5 uur! Ziehiehieek! Vet! Vet! Vet!

04 Thurston Moore – Noisesessies / WORM – 23 maart
Ook zo’n verrassende avond in WORM. Thurston Moore speelde een noisesessie van 20 minuten. Volledig abstract, volledig gestoord. Climax na climax na climax. Ik was echt flabbergasted.

05 Electric Six – Tivoli Oudegracht – 25 november
Misschien wel de minst hippe gig op de lijst. Electric Six is natuurlijk zo fout als een Duitser in de oorlog. Maar de sfeer was zo goed in Tivoli, iedereen was ronduit euforisch. De nummers: Dance Commander, Electric Demons en Naked Pictures Of Your Mother hebben weeeeeken in m’n hoofd gezeten. Super optreden!

06 The Rapture – DOUR2012 – 15 juli
Ik vind The Rapture een fantastische band. Op DOUR waren ze waanzinnig. Verschrikkelijk goede muziek en hele sympathieke gasten. Super sfeervol concert.

07 Santa Cruz – Klok Rock Orange Eindhoven – 30 april
Weer zo’n moordende doom metal set. Dit keer op Klok Rock Orange in Eindhoven. Guy Tavares is de beste drummer van Nederland. Wat een power. Miauw.

08 Dope D.O.D. – Bibelot – 4 mei
‘Ze zien er psychopathisch uit met ziekelijke koppen, lugubere stemmen en een sadistische glimlach. Deze figuren zouden niet misstaan in een Mexicaanse drugsoorlog. De muziek bestaat uit kale loodzware beats met agressieve, groteske maar zeer strakke raps. Denk aan: Cypress Hill, Wu-Tang Clan, Odd Future en The Prodigy. Het sterkste punt van de show is de spanning die de formatie vanaf de eerste seconde weet te creëren. Dope D.O.D. straalt internationale kwaliteit uit met vrachtwagens persoonlijkheid. Deze act, die gewend is om in volle stadions te spelen, pakt de zaal van Bibelot vanavond moeiteloos in.’

09 UFOMAMMUT – DOUR2012 – 14 juli
Een live optreden van UFOMAMMUT lijkt nog het meest op een zware aardbeving. Wall of sound. Verschrikkelijk gaaf.

10 John Coffey – Club Vibes – 30 november
Het was één grote kolkende ravage in Vibes.

11 Lafaro –Klikofest / Patronaat – 8 juni
Super strakke garageband uit Ierland. Ze gaven een super optreden weg op Klikofest.

12 The Organisms – Roodkapje – 17 maart
The Organisms zijn destructief tijdens hun optredens. Ze breken alles af. Vooral Mau (ook bekend van The Deaf) heeft er een handje van. Tijdens dit optreden brak zijn orgeltje in tweeën. Zie mijn artikel. Verrassende avond, ik heb me kapot gelachen. En ze komen gewoon uit Den Haag.

13 Zwart Licht – Perron – 20 januari
Het was de releaseparty van Georganiseerde Chaos van NoizBoiz in Perron. Met optredens van D-Lipps, Boef & de Gelogeerde Aap, Zwart Licht, Skinto en NoizBoiz zelf. Het publiek ging compleet apeshit. Alle acts waren waanzinnig maar Zwart Licht was het beste. Aan het eind van de avond stortte het podium in. Hulde!

14 Cerebral Ballzy – DOUR2012 – 14 juli
Dit was voor mij echt een verrassing. Deze jonge aapies spelen echte oldschool Amerikaanse hardcore punk à la Bad Brains en The Dead Kennedys met genoeg energie voor een kernoorlog. De punk equivalent van Odd Future, te gek!

15 Rats On Rafts – Torenpop Amersfoort – 9 juni
Rotterdamse trots, no-bullshit, en elke keer als ik ze live zie zijn ze beter geworden. The Moon is Big is een fantastische plaat en dit optreden in Amersfoort, ’s avonds, met super lichtshow en verschrikkelijk goed geluid mag niet ontbreken op dit lijstje. Vier keer gezien in 2012, Torenpop was het beste.

En zucht, verder heb ik nog zoveel toffe dingen gezien: WOLVON, Bullerslug, The Anomalys, Traumahelikopter, The Aggrolites, Kubes & Rico, Boef & de Gelogeerde Aap, NoizBoiz, Lee ‘Scratch’ Perry, Misery Kids, The Devil’s Blood, Candybar Planet, Wallace Vanborn, DJ Jazzy Jeff, Adolf Butler, The Pharcyde, Kanka, Skip ’n Die, Trippple Nipples, The Deaf, Accelerators, FIDLAR, Outfit, The Feeling of Love, Night Beats, Cloud Nothings, Peter Pan Speedrock, Mozes & the Firstborn, Blood Red Shoes. Aarrrgghh, topjaar! dat 2012.

Top 6 nummers van 2012

01 The Flaming Lips – I’m Working at NASA on Acid (ft. Lightning Bolt)
Man, man, man. Wat heb ik dit nummer veel gedraaid in 2012. Bijna 8 minuten lang en ondoorgrondelijk. Ik snap nog steeds niet precies wat er gebeurt in dat middenstuk. De videoclip is ook gestoord. Dit was een no-brainer voor mij, op #1!

02 Trent Reznor ft. Karen O – Immigrant Song (Girl With the Dragon Tattoo OST)
Meesterwerkje van Sick Fuck Trent Reznor (Nine Inch Nails) en Karen O (Yeah Yeah Yeahs) deze Led Zeppelin remake. Digitale beats en ’70 hard rock, hoe verzin je het.

03 John Coffey – Featherless Redheads
Pull my hair back, pull my hair baaaaaaack! Awesome.

04 ZZ Top – I Gotsta Get Paid
Rick Ruben productie. Eindelijk weer nieuw materiaal van that lil’ ol’ band from Texas. Reverend Billy F. Gibbons is één van mijn favoriete gitaristen (zo sleazy, zo cool) en kan niks fout doen. Fantastische videoclip ook, wat we gewend zijn van ZZ Top.

05 Cloud Nothings – Wasted Days
Ik ben niet zo enthousiast als de rest van de wereld over deze band maar Wasted Days is wel een kunstwerkje. Op deze manier komt Cloud Nothings toch nog terug in m’n lijst.

06 Dan Sartain – Fuck Friday
Fuck Friday. Fuck Saturday. Fuck Sunday. Fuck You.

Deel: