Kelley Deal, die samen met haar tweelingzus Kim Deal (The Pixies) de spil vormt van indie band The Breeders is samen met Mike Montgomery (Ampline), een nieuwe band begonnen, R.RING.

Afgelopen maart gaf R.RING op het SXSW-festival in Austin, Texas hun eerste show, waarna een korte Amerikaanse tour volgde. R.RING tourt in maart 2013 in Europa doet  daarbij ook Nederland en België aan.

De single Fallout and Fire is onlangs in Amerika verschenen als exclusieve 7”. Voor Record Store Day 2012 maakte R.RING een bijzondere cd, met twee songs opgenomen in Kelley’s huis. De oplage was 50 stuks en de cd werd weggegeven bij aanschaf van een R.RING t-shirt. Deal omschrijft haar muziek als: “Stemmen, gitaren en toetsen. Het is minimalistisch, chaotisch, rauw en wiegend, en dat allemaal tegelijk in 1 song. Het is nieuw. Het is, op zijn minst, een resoluut afscheid van de muziek die we maakten in andere bands”.

The Breeders is een toonaangevende band uit de jaren 90 van de vorige eeuw en scoorde met Cannonball een wereldhit. Met het laatste album Title Tk tourde The Breeders de wereld over, onder meer met een uitverkochte show in De Melkweg.
Kelley Deal startte al eerder muzikale nevenprojecten op naast The Breeders: The Kelley Deal 6000 waarmee ze tussen 1995 en 1997 twee albums opnam. Behalve muzikante is Deal een gerespecteerd en fervent breister. Haar boek Bags that Rock: Knitting on the Road with Kelley Deal (2008) bevat een tourverslag van The Breeders, breipatronen en foto’s. Via haar webshop verkoopt Deal haar zelfontworpen en zelfgebreide shawls en tassen.

R.RING TOURDATA
11 maart Vera, Groningen
13 maart LuxorLive, Arnhem
14 maart, Paradiso, Amsterdam
15 maart, Mezz, Breda
16 maart, Paard van Troje, Den Haag
17 maart, Vooruit, Gent

Deel: