Waar coverartiesten vaak verstoken blijven van het grote succes zijn er een paar die er wereldberoemd mee worden. Maceo Parker is er zo een. De saxofonist begon samen met zijn broer Melvin in de band van de Godfather of Soul, James Brown en sindsdien is Maceo een rising star. Hij verliet de band enkele malen, keerde weer enkele malen terug en kwam uiteindelijk terecht in de bands van George Clinton en Prince. In de tussenliggende periodes bouwde Parker een reputatie op als een van de beste saxofonisten ter wereld.

Het 16e album van Maceo Parker dat hij inmiddels als leader nu heeft uitgebracht is er een in samenwerking met de WDR Bigband uit Keulen. Waar wij in Nederland moeite hebben het Metropole-Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest te financieren heeft Duitsland ruim 15 professionele omroeporkesten rondtoeren en vaak met de grote namen uit de jazz, funk en soul. Parker vertolkt op ‘Soul Classics’ een negental nummers, varierend van old-chief James Brown tot Stevie Wonder en Isaac Hayes, maar pakt als toegift gelukkig nog een nummer van zichzelf, ‘Come by and see’. Het is samen met ‘Yesterday i had the blues’, origineel van Harold Melvin & the Blue Notes, Aretha Franklin’s ‘Rock steady’ en James Brown’s klassieker ‘Papa got a brand new bag’ een aangename afwisseling om Maceo een keer als zanger te horen.

Parker is niet alleen als saxofonist, maar zeker ook als zanger een begenadigd artiest. Hoewel de cd niet begeleid is door een DVD (dat had in dezen best gemogen), is de sfeer in het beroemde ‘Forum’ in Leverkussen enorm goed voor te stellen. Niet eenmaal van de inmiddels meer dan tien keren dat het album reeds in de cd- speler is geschoven hier, heeft deze verveeld. De bijna 70-jarige Parker is nog immer energiek en swingt nog net zo erg als in de jaren ’70.

Een mooie cameo op ‘Soul Classics’ is voor Cora ‘C.C.’ Coleman, samen met Sheila E. de enige vrouw die het ooit tot drummer heeft geschopt in de New Power Generation van Prince en dat is dan ook de band waar Parker haar heeft leren kennen, in de derde periode dat hij bij de begeleidingsband van de grote kleine man heeft gezeten. Coleman drumt op ‘Soul Classics’ echter vele malen strakker dan ze ooit bij Prince gedaan heeft, en zeker haar samenspel met bassist Christian McBride op James Brown’s ‘Soul Power’ is een waar stukje genot. En niet het enige op de plaat. Neen, ‘Soul Classics’ is er een die iedere soul-, funk- en jazzliefhebber toch wel in de kast moet hebben staan: Klassiek genieten! (8/10) (Moosicus)

Deel: