Drie jaar na ‘The West Pole’, een uitgebreide Europese tour in 2010 en een Zuid Amerikaanse tour van drie weken in 2011 verschijnt het nieuwe album ‘Disclosure’. The Gathering is één van de succesvolste Nederlandse groepen in het buitenland en een voorbeeld voor een hele generatie bands. Inmiddels zijn van de backcatalogus een miljoen platen verkocht. The Gathering werkte, met tussenpozen, twee jaar aan de opvolger van ‘The West Pole’. ‘Disclosure’ is alweer het tiende studio album van de band en de tweede release met de Noorse zangeres Silje Wergeland. Met ‘Disclosure’ doet The Gathering de luisteraar wederom versteld staan. De plaat bevat een perfecte balans tussen electronische en organische muziek, een mix van pop, symfonische dreamrock, psychedelica, dansbaar, maar onmiskenbaar The Gathering.

Sinds de oprichting 23 jaar geleden, heeft de muziek van The Gathering een constante evolutie doorgemaakt en is de drang om te experimenteren en zich verder te ontwikkelen nooit afgenomen. Zo staan er op ‘Disclosure’ acht nummers die bol staan van de stilistische afwisseling: van dance tot rock, van heavy tot groovend. ‘Disclosure’ kan een nieuw hoogtepunt genoemd worden in de discografie van de band.

In mei 2011 heeft The Gathering als opwarmertje het geweldige, elf minuten durende ,,Heroes For Ghosts’’ uitgebracht als gratis download, gevolgd door een videoclip die inmiddels 100.000 keer is bekeken. Onlangs is de tweede gratis download verschenen, ,,Meltdown’’, een episch nummer waarop voor het eerst ook zang van toetsenist Frank Boeijen te horen is en die weer een nieuwe kant van de band laat horen.

Op de cd staat een achttal nummers die in eerste instantie wat donkerder klinken dan The Gathering ooit klonk. Electronischer dan ooit heeft de band haar muziek uitgespreidt. Of de echte fans er van houden is natuurlijk niet te zeggen, maar je moet toegeven, er zit meer in The Gathering dan ooit tevoren. Ook ditmaal wederom de Noorse Silje Wergeland, die Anneke van Giersbergen definitief doet vergeten. (7/10) (Psychonaut Records/Suburban)

Deel: