Uit alle hoeken van de wereld zijn fans van Elvis naar Memphis afgereisd, de stad waar de koning van de rock ‘n’ roll op 16 augustus 1977, exact 35 jaar geleden, overleed. Onder hen ook 200 leden van de Nederlandse fanclub ElvisMatters, die daarmee de grootste delegatie van Europese fans aanvoert. Er is geen ontkomen meer aan: Memphis is deze week Elvis Town, met op elke hoek van de straat de onvermijdelijke kitschy souvenirs maar ook de oude vrienden van Elvis die altijd wel een praatje willen maken met buitenlandse fans. De grootste delegatie komt dit jaar uit… Nederland.

Zo’n 200 leden van ElvisMatters hebben in totaal 3 hotels afgehuurd in het centrum van de stad. “Hier hebben we jaren aan gewerkt”, zegt reisleider Michel Van Erp uit Veldhoven. “We touren met 4 luxe-tourbussen door de stad, en hebben overal de beste tickets gereserveerd. Onze groep is een attractie op zich voor de Amerikaanse fans, als we door de stad wandelen. We hebben zelfs mensen moeten weigeren, omdat we anders met téveel leden zouden zijn: meer dan 200 fans, dat is erg moeilijk te begeleiden. Ik vermoed dat zovelen deze herdenking willen bijwonen omdat het de laatste in z’n genre zal zijn. Elk jaar weer zullen er bekende gezichten zoals zijn muzikanten, z’n lijfwachten en vrienden wegvallen. Niemand van hen wordt er jonger op. Het feit dat iedereen – tot zelfs Priscilla en Lisa Marie toe – hier nog één keer samenkomt, heeft wellicht de meeste Nederlandse fans overtuigd om toch te gaan, ondanks de drukte.”

Daarnaast speelt Memphis nog een andere Nederlandse troef uit: Bouke, de winnaar van het tv-programma Waar Is Elvis!?(2009). Hij werd door Elvis Presley Enterprises gevraagd om op uitgerekend 16 augustus een live show te verzorgen op Graceland, een unicum. “Bouke brengt uiteraard ook zijn eigen fans mee”, zegt Michel Van Erp, “waardoor de groep snel aantikte tot deze omvang. Afgelopen maandag gaf hij met zijn live band al een test-concert, en de sfeer was onbeschrijflijk. Dat belooft heel wat voor de grote show van morgen.”

Maar eerst volgt vanavond nog de jaarlijkse kaarsen-wake aan het graf van the King. Meer dan 75.000 fans worden verwacht, die de hele avond en nacht op het domein zullen blijven. Eén meevaller: met een temperatuur van 25 graden is het een pàk aangenamer dan bij de vorige grote herdenking in 2007, toen het kwik richting de 40 graden ginge en 2 Amerikaanse toeristen bezweken aan oververhitting.

 

Deel: