Al ruim vijftien jaar timmert de Groningse muzikant Ronald Reinders aan de weg, waarbij geen afslag gemist wordt. Reinders studeerde aan het conservatorium, deed mee met liedjesconcoursen en schreef nummers voor zichzelf en voor zijn bands, waarmee hij wisselde successen behaalde. Enkele platencontracten in verschillende samenstellingen, wat kleine hitjes en verschillende bands, platencontracten en samenwerkingen. Volledig geconcentreerd en gerepeteerd voor een mooie release van zijn liedjes, en die presenteert de Noord-Nederlander dan ook op ‘Liedjes’.

Met ‘Liedjes’ brengt Ronald met zijn band een dertiental liedjes. Inderdaad liedjes, want om nu te spreken van nummers, doet de tracks stuk voor stuk te kort. De liedjes op ‘Liedjes’ steken goed in elkaar, en dat is ook niet onlogisch, aangezien sommige van de nummers al een evaluatie van zo’n tien jaar bestrijken. Luchtige liedjes als ‘Kusje d’r op’ en ‘Ik wil jou’, maar ook maatschappijk bedachte teksten als ‘Zwerver’. Het zijn veelal rustige en zelfs romantische liedjes te noemen. ‘Weet je nog’, de single van het album, dat Reinders samen zingt met zangeres Aafke Zuidersma, is zelfs te bestempelen als een Groningse rockballad, in de stijl van de Friese buren van De Kast.

De nummers zijn van alle allooi, van rustig tot wat wilder, wat rockinvloeden en hier en daar een vrolijke noot. Duidelijk is dat Reinders zijn ervaring door de jaren heen heeft opgespaard tot het moment dat alles paste, en dat doet het. Nee, ‘Liedjes’ zal echt geen album worden dat in de Nederlandstalige top 100 allertijden zal komen te staan, maar vermits Reinders zijn ‘Liedjes’ zal doorzetten, is de kans dat dat zal zijn bij een opvolger aanzienlijk groter. Melodramatiek en luchtigheid zijn de sterke punten van Reinders en dat moet hij doorzetten! (7/10) (Marista)


Deel: