Evidence is een Amerikaanse rapper van de westkust en staat vooral bekend om zijn werk met rapgroep Dilated Peoples, maar heeft naast Dilated Peoples ook een succesvolle solocarrière. Hij heeft afgelopen jaar zijn tweede soloalbum en eerste Rhymesayers Entertainment album uitgebracht, genaamd 'Cats & Dogs'. Ik had Evidence eerder live mogen meemaken, maar zijn set duurde destijds helaas enkel twintig minuten lang. Om een complete set van Evidence te zien besloot ik om op 25 juni naar zijn concert in de kleine zaal van Paradiso, Amsterdam te gaan.

De zaal ging al om half acht open, maar de aanvang was pas om negen uur. Tussentijds draaide Evidence z’n tour-DJ wat hip-hop tracks van onder anderen Ice Cube, Prodigy, Action Bronson en Ghostface Killah. De ongeveer honderd aanwezigen voor de avond waren rond kwart voor negen allemaal wel bij elkaar verzameld in de zaal, wachtend op Evidence.

Rond negen uur kwam Evidence het podium opgelopen en startte de avond gelijk met een single van zijn nieuwe album: 'It Wasn’t Me'. Na nog een paar nummers van het nieuwe album gespeeld te hebben, zei hij dat we ’t naar een “higher notch” gingen, en speelde Beastie Boys-gesampled nummer 'Letyourselfgo', als een ode aan MCA. Zijn gehele setlist was een gezonde variatie tussen oudere en nieuwere nummers. Als soloartiest speelt Evidence geen nummers die hij met Dilate Peoples heeft gemaakt omdat hij vindt dat hij die alleen met de groep kan doen. Andere nummers, zoals 'Mr Slow Flow' kwamen langs. Een alias van Evidence is 'Mr. Slow Flow', omdat hij een bepaalde langzaamheid heeft in zijn flow. Ondanks de langzame flow die hij in bijna elk nummer heeft, weet hij toch een grootse energie te creëren onder ons. Evidence zorgde er met zijn energie, charme en passie voor dat iedereen in het publiek constant bewoog en deden wat de rapper zei.

We hadden na veel beweging en gezweet een “chill-out” momentje waar EV de tijd nam om een beetje met ons te communiceren. Hij gaf ons veel liefde en wij gaven hem die liefde terug. De rapper zei onder anderen dat hij ons een enorm goed publiek vond en dat hij het kleine aantal mensen ook wel tof vond, omdat hij onze gezichten allemaal duidelijk één voor één kon zien. Na een korte sessie babbelen zei hij dat we allemaal waren uitgenodigd om na de show ergens in een coffeeshop met hem te gaan zitten. We kregen een paar feel-good tracks te horen, met onder anderen 'You', dat Evidence rapte over verschillende klassieke DJ Premier beats, 'Chase The Dark Clouds Away' en 'Late For The Sky', waar wij met zijn allen het couplet meezongen. Na nog een nummer of twee vroeg Evidence of we meer wilden horen of dat hij weg moest gaan, omdat hij geen zin had in die “encore-shit”. Zoals verwacht wilden we meer, en Evidence sloot af met wat nummers over onder anderen de liefde en de dood.

Na een daverend applaus verliet Evidence het podium en liet ons nogmaals weten dat hij wilde chillen in een coffeeshop met ons. Jammer genoeg moesten de meesten een trein halen, maar Evidence is uiteindelijk met ongeveer vijftien man een afterparty gaan houden. Een geslaagde avond!

Deel: