Op een nog leeg festivalterrein aangekomen, loop ik even rond om te kijken waar de 3 podia zijn, het hoofdpodium Thinkers, de tent Workers en 3FM Serious Talent stage. Alles ligt redelijk ver uit elkaar, zeker als er zoals vandaag meerdere keren spontaan hoosbuien uit de lucht komen vallen. Dan is de tent toch best ver!

Headbangen!
De hardrockende mannen van VanderBuyst openen het festival, en zij zijn verbaasd dat er zoveel mensen zijn die zo vroeg al energie hebben om headbangend een kleine moshpit te vormen. Al ontbreekt het VanderBuyst zelf ook niet aan energie. Punkband Cerebal Ballzy neemt het energie- stokje enige tijd later in de tent over. Zanger Honor Titus zingt of beter: schreeuwt in een rap tempo zijn liedjes, waarbij hij stelselmatig ruzie heeft met de microfoonstandaard die omvalt/ neergesmeten wordt , wat ook wel bij punk hoort, vind ik. Zo’n standaard staat alleen maar in de weg bij het op en neer rennen op het podium. Thee oh Sees zanger John Dwyer zingt (een aantal keer met de microfoonkop in zijn mond) de longen uit zijn lijf, aan het eind van de set is hij dan ook rood aangelopen. De muziek kan het beste omschreven worden als psychedelische folkpop met gitaarecho´s. De Nederlandse band Bombay Show Pig sluit goed aan in dit rijtje, drummer Linda van Leeuwen zit bepaalt niet stil op haar drumkruk en dan zingt ze ook nog. Het optreden is zo energiek dat zelfs de regen een tijdje wegblijft.

Love & Peace
Andere bands vandaag stralen ook energie uit, maar meer rustige energie, waarbij de woorden Peace en Love niet geschuwd worden. Connan Mockasin (aka Connan Hosford met strohoed op) uit Nieuw- Zeeland vult de Workers tent met psychedelische en bij vlagen experimentele pop en laat je dromen over oorden die nog niemand ontdekt heeft. Buiten regent het pijpenstelen. De stem van Connan reikt hoog voor een man, maar hij is niet de enige: ook de zanger van Active Child, Pat Grossi, haalt hoge tonen zittend achter zijn harp. Bijzonder is hoeveel lager en mannelijker zijn stem klinkt als hij achter het keyboard staat. Other Lives is een indiefolkband uit Amerika onder leiding van gitarist en zanger Jesse Tabish. De band, die in hetzelfde straatje past als Fleet Foxes en The National, bestaat uit multi-instrumentalisten. Zij bespelen naast de ‘gewone’ instrumenten ook trompet, viool, pauken en cello. Contact met het publiek is er bewust weinig, lijkt het, waardoor veel mensen na een dag vol met regen toch besluiten eerder richting Dj Paul in de tent te gaan. Het levensmotto van hiphopman F.Stokes “Aspire, to Inspire. I don’t even know you, but I love you” sluit qua thematiek goed aan op de voorgaande bands. Halverwege de show besluit F.Stokes dat er meer publieksparticipatie moet komen. Hij brengt zijn muziek en positieve energie naar de mensen toe door bijna 10 minuten in het publiek te gaan staan.

Strakke soul
Nick Waterhouse en de hele band inclusief 2 saxofonisten laten een strak staaltje soulpop horen. Al had ik wat meer experimenten verwacht, de set was net iets te ingestudeerd. Jungle by Night speelt eerst op het hoofdpodium, en later op de dag bij de 3voor12 VPRO sessies. Het enthousiasme wat die jongens uitstralen is noemenswaardig, evenals de vele instrumenten die alle leden van de band kunnen spelen.

Bij een naam als The Kik verwacht ik Engelstalige muziek, maar daar ben ik mooi ingestonken. Bij aankomst bij het 3FM Serious Talent podium bleek het om Nederlandse liedjes te gaan, waarvan de tekst feilloos werden meegezongen door een grote schare fans. Van Rats on Rafts die eveneens op dit podium staan, had ik hoge(re) verwachtingen, maar die konden ze niet waar maken. Een feestje met dansende mensen heb ik helaas niet gezien.

Goede balans
Terugkijkend op festival Metropolis kan ik alleen maar zeggen dat dit een geweldig festival is (ondanks de vele regen), met goede (relatief nieuwe) bands, waarbij de balans tussen nationale en internationale bands goed is. De verschillende muziekstromen die op het festival geprogrammeerd staan, maakt dat het publiek zeer divers is, wat mijn inziens een goede afspiegeling is van de Rotterdamse muziekminnende bevolking.

Deel: