Vorige week besprak ik hier in Do you remember een Amerikaanse band bestaande uit alleen maar vrouwen, The Three Degrees. Vandaag blijf ik in Nederland met een Nederlands-Molukse band opgericht in Huizen. In de jaren '70 en '80 scoorden ze hun grootste hits met onder andere 'Latin Dance', 'Arumbai' en 'Sajang é'. Hedentendage zijn hun optredens nog zeer succesvol. Vandaag in 'Do you remember ….. Massada'.

In de vroege 60-er jaren begonnen de mannen van Massada onder de naam The Eagles hun muzikale weg te vinden en speelden hoofdzakelijk op Molukse feesten. De naam The Eagles moest in 1973 – toen de Amerikaanse band met dezefde naam in ons land hits begon te scoren – veranderd worden. Er werd gekozen voor Massada, een Israelische citadel. Twee jaar later deed Massada mee aan een wedstrijd voor bands, georganiseerd door het blad OOR, ze wonnen de eerste prijs (een platencontract) welke werd afgewezen omdat er niet gegarandeerd kon worden dat ze de muziek konden maken die ze wilden. Toendertijd vonden er Door Zuid-Molukkers diverse gijzelingen plaats, acties waar Massada absoluut niet achter stond. 

{slide=Massada – 'Sajang é'}http://www.youtube.com/watch?v=rQUgz9KdzYk{/slide}

Door deze gijzelingsacties moest Massada uit angst voor ordeverstoringen diverse optredens afzeggen. Hun debuutalbum 'Astaganaga' verscheen in 1978, met daarop de hits 'Latin Dance en 'Dansa'. Vanwege hun Latijns-Amerikaanse stijl werden er links gelegd met Santana. Het jaar erop kwam de opvolger van 'Astaganaga' uit, getiteld 'Pukul Tifa'. In dezelfde maand dat 'Pukul Tifa' uitkwam stond Massada op Pinkpop, tesamen met Average White Band, Dire Straits, The Police, Elvis Costello, Rush, en Peter Tosh, waarna ze op tournee gingen bij onze Oosterburen. 

{slide=Massada – 'Latin Dance'}http://www.youtube.com/watch?v=JXyYKUGvdSo{/slide}

Hun derde album, getiteld 'Pusaka', kwam uit in 1980. Op dit album stond 'Sajang é', wat een enorme hit werd voor Massada. Het behaalde de nummer één positie in onze Vaderlandse hitlijst. In de lijst met best verkochte singles van dat jaar prijkte 'Sajang é' op plaats acht. Helaas is het nummer nooit live uitgevoerd door Massada, dit vanwege het feit dat het nummer niet in hun standaard repertoire paste. De vraag of Massada een Maleistalig album zou gaan produceren werd met nee beantwoord. Vanwege een wijziging in de bezetting, ging Massada het in 1981 over een andere boeg gooien. Hun album 'Baru' ging meer de funk kant op en voor de eerste maal stonden er geen Maleistalige nummers op hun album.

{slide=Massada – 'Arumbai'}http://www.youtube.com/watch?v=kauz_AMoXeY{/slide}

Helaas werd deze verandering van stijl niet op prijs gesteld door de fans, ook sommige bandleden konden het niet echt waarderen. De single 'Tomorrow Has Its Own Sorrow' werd vervolgens door de platenmaatschappij gereleased, ook hier was de band het totaal niet mee eens vanwege het feit dat het nummer – gezongen door Lisa Boray – een totaal andere stijl had en met Lisa voor de zang er voor zou zorgen dat de fans Massada nu helemaal de band de rug toe zouden kunnen gaan keren. Na nog een paar wijzigingen van samenstelling verdween de band uit de spotlights. In 1983 had Massada het plan om een tournee te gaan houden in Indonesië, maar deze werd afgelast.

{slide=Massada – 'Tomorrow Has Its Own Sorrow'}http://www.youtube.com/watch?v=bU1GNhiyRbc{/slide}

Datzelfde jaar kwam er geen album uit, wel werkte de band mee aan de soundtrack van de film 'Joost'. Een cover van het Loggins & Messina-nummer 'Vahevala' kwam uit in 1985, na het vinden van een nieuwe platenmaatschappij. Omdat de bandleden zich met andere dingen dan Massada bezig hielden, werd in 1990 het uitbrengen van een comeback single afgeblazen. Hiermee leek het dat Massada voorbij was. Nadat Johnny Manuhutu tijdens zijn huwelijksfeest een optreden had gegeven, besloot hij in 1995 om zich aan te sluiten bij de Massada Revival Band. Dit ging zó goed dat hij een nieuwe Massada vormde. Tijdens de 1997 editie van het Haagse Pasar Malam trad die nieuwe versie van Massada op, waarna er nog meer optredens volgden.

{slide=Massada – 'Sibu Sibu'}http://www.youtube.com/watch?v=fci9qBInPY0{/slide}

Twee jaar later stonden ze op het podium tijdens De Vrienden van Amstel alwaar ze een aantal eigen nummers speelden alsmede fungeerden ze als begeleidingsband tijdens het optreden van Laura Vlasblom (Frizzle Sizzle). Een live-DVD werd vanwege hun 25-jarig bestaan opgenomen in de plaats waar alles begon, Huizen. Voor deze DVD opnames werden een aantal oud-Massada leden opgeroepen waaronder Nippy Noya. Hedentendage maakt Nippy weer deel uit van de vaste line-up van Massada. In 2006 gaf Massada eindelijk een viertal optredens op Indonesische bodem, waarvan er één werd gegeven tijdens het Java Jazz Festival. Drie jaar later gaven ze twee optredens op Ambon. Vorig jaar gaf Massada een optreden in het Amsterdamse Paradiso, alwaar hun album 'Astaganaga' volledig de revue passeerde.

{slide=Massada – 'Nena'}http://www.youtube.com/watch?v=mZIp5Refwaw{/slide}

De vier leden van het eerste uur: Chris Latul, Zeth Mustamu, Usje Sabandar, en Nino Latuny, Alex Pattipeïluhu, Riewert Catz en Ralph Satumalay treden momenteel onder de naam Massiada nog steeds op. Hun repertoire bestaat natuurlijk hoofdzakelijk uit eigen werk, maar ook komen nummers van Santana en ook nieuwe nummers voorbij.

 

Deel: