Luka Bloom is in het land en de lente begint. Dat kan geen toeval zijn, want tijdens het optreden van de zanger/gitarist Luka Bloom in LantarenVenster in Rotterdam lukt het mij steeds minder om de gedachten aan een zomeravond met een kampvuur op het strand te onderdrukken. Gelukkig stijgt per song de temperatuur. Deze lente treedt Luka Bloom vier keer op in Nederland. De toernee zou eerder plaatsvinden in maart maar werd om gezondheidsredenen uitgesteld. Ook deze zondagavond is de sympathieke Ier niet helemaal topfit.

Deze week verscheen Bloom’s twintigste album “This New Morning”. Zijn beste album ooit, zo verklaarde hij onlangs zelf in de Belgische media. Een typische Luka Bloom CD. Liedjes met een optimistische, weemoedige en ontroerende ondertoon. Teksten over hoop, vrede en liefde. Liedjes voor in de lente zoals “Heart man”. Niet voor niets tradt Luka Bloom vorig jaar in Australië op voor de Dalai Lama. In LantarenVenster creëert de bijna 57-jarige zanger met een dosis zelfspot en humor een weemoedige en ontspannen sfeer. Niet veel artiesten beginnen hun optreden met een “Could you please give me a warm applause”.

Bloom raakt niet alleen de snaren van zijn eigen instrument maar ook de gevoelige snaren van zijn publiek, zo bleek in Rotterdam. Doorgaans heb ik moeite om mijn aandacht vast te houden bij solo optredens van zanger met gitaar. Bij Luka Bloom, echte naam Barry Moore, ligt dat echter geheel anders. Maar wat wil je: Ieder nummer heeft wel een verhaal en zet je aan het denken. Nummers als “A seed was sown” over het bezoek van Koningin Elizabeth aan Ierland, “The Race runs me” over de Ierse atlete Sonia O’Sullivan of “Gaman” over de aardbeving in Japan. Het optreden in LantarenVenster eindigt sterk met “Sunny Sailor Boy” en iets later in de toegift met “City of Chicago” en Blooms wereldhit “I need love”. Een nummer dat hij jarenlang oversloeg maar waarmee hij nu met zichtbaar plezier zijn show na bijna twee uur afsluit. Ik ben klaar voor de zomer!!


Deel: