Wie had in 1961 kunnen denken dat de samenkomst van 2 Haagse buurtjochies uit de omgeving van de Terletstraat, 51 jaar later zou leiden tot alweer het 31e album van Golden Earring met een releaseparty in Paradiso? 9 jaar na het verschijnen van het laatste studio album – ‘Millbrook USA’ – werd het hoog tijd dat de heren met nieuw materiaal kwamen, Golden Earring is immers “still going strong” en trekt nog altijd volle zalen.

In 1973 werd de hoes van het album ‘Moontan’ in een aantal landen gecensureerd wegens een (voor die tijd) té blote dame, in 1984 was het de clip van ‘When the lady smiles’ die aangepast moest worden omdat de scène waarin een non werd aangerand niet geschikt werd geacht voor uitzending.
En dan is er nog de songtekst van ‘Love is a loser’ (When lust comes around) met de regel; “Could you please ask Jesus, for one more blow job”, een nummer wat verschijnt op het album “Millbrook U.S.A.” maar nooit live op een podium zal worden vertolkt . ‘Tits ’n Ass’, de titel van het nieuwste album past dan ook helemaal in de stijl van Golden Earring, Immers: Boys will be boys.

De Amerikaanse uitdrukking (vooral gebruikt eind jaren 80, toen de band met grote regelmaat in Amerika verbleef) betekend zo iets als “Cool” of “Ok” Op de vraag hoe het met je ging, antwoordde je volgens Barry eenvoudig met “Tits ‘n Ass”

Het album zou begin 2011 worden opgenomen in de legendarische Abbey Road studio’s in Londen, maar stemproblemen van George Kooymans zorgden ervoor dat hier een vertraging in kwam. Omdat Abbey Road niet meer beschikbaar was week de band uit naar de State of the Ark studio’s in Londen. Een studio met een zeer rijke geschiedenis en kenmerkend vanwege zijn vintage apparatuur. Precies de sound die Golden Earring zocht.

In de aanloop naar de opnames versterkte Jan Rooymans de groep tijdens elektrische optredens in sporthal en feesttent. Jan Rooymans is componist, toetsenist en zanger. Hij werkt(e) samen met onder meer Fluitsma & van Tijn en VanVelzen en hij schreef o.a. een hit voor Peter de Koning (’t Is Altijd Lente In De Ogen Van De Tandartsassistente) Niet direct het genre wat je bij Golden Earring verwacht, maar Jan blijkt zowel qua persoon als muzikaal een zeer mooie aanvulling voor de groep te zijn. Jan heeft groot respect voor de band en weet dit om te zetten in een uitstekende toevoeging op zowel het podium als op het album.

In de studio meldde zich ook nog een oude bekende van de band.
Gitarist Frank Carillo is al jaren bevriend met George Kooymans; uit 2010 stamt hun gezamenlijke album ‘On Location’. Frank woont in de omgeving van Millbrook, een klein plaatsje op een uurtje rijden van New York.
En Inderdaad…. daarmee is de cirkel weer rond, want 9 jaar geleden nam de band hier ‘Millbrook U.S.A’ op.
Ook op dit album is Frank weer nadrukkelijk aanwezig met zijn gitaarspel. (en een enthousiaste “WOW” na ‘Still Got The Keys To My First Cadillac).

Het album bevat geen nieuwe ‘Radar Love’ maar wel 14 uitstekende rocksongs die je de Earring doen laten horen, zoals je mag verwachten. Gitaren, drums en het alom bekende stemgeluid van Barry Hay en George Kooymans.

Voor de bezoekers van een Golden Earring concert zullen een aantal songs herkenbaar klinken. Zo worden ‘Identical’ en ‘Little Time Bomb’ (wat toen nog ‘Going nowhere’ als werktitel meedroeg) als sinds Paaspop 2011 tijdens electrische shows van de heren ten gehore gebracht. In het theater werd oa ‘Stratosphere’ en ‘What do I know about love’ op de setlist gezet, waarbij direct de kanttekening gemaakt kan worden dat de albumversie duidelijk meer kracht heeft.

Een ander nummer wat het podium haalde ,’My lips are sealed’, is niet terug te vinden op het album. Tijdens een radio-interview vertelde George Kooymans pas nog dat de band geen 100 songs schrijft voor een album, om er daarna 86 weg te gooien zodat er 14 over blijven. Wellicht horen we ‘My lips are sealed’ later nog eens terug.

Met ‘Identical’ laat Barry een klein kijkje in huize Hay toe als hij de gelijkenis tussen hem en zijn dochter bezingt.
De stevige rocknummers worden afgewisseld met typische Earring ballades als ‘What Do I Know about Love’ en ‘This Love’ met de kenmerkende zang van George en Barry.
Tijdens een gesprek wat ik eind 2009 met Barry had, na afloop van de show in 013, vertelde hij dat hij een gave song geschreven had namelijk ‘Still Got The Keys To My First Cadillac’ en laat dit nu net de eerste single van het album zijn.Een mooie manier om te omschrijven dat je het gevoel voor je eerste echte liefde niet snel zal vergeten.
Liefde blijft een mooi thema voor een metafoor.

Het album ademt Golden Earring, iedere hook, ieder akkoord en elke regel songtekst bevatten DNA-sporen van Neerlans meest succesvolle rockband en op deze manier kan er zonder problemen nog een aantal jaar bij.

En wat vond je van het album? Helemaal, Tits ‘n Ass !! (8/10)(Universal).

//

Deel: