In deel 61 van 'Legendary Albums …..' vandaag een album van een artiest wie geen introduktie meer nodig heeft. In zijn kinderjaren maakte hij deel uit van The Jackson 5, na deze zeer succesvolle periode ging hij solo wat hem ook veel succes opleverde. Albums als 'Thriller' en 'Bad' werden enorme millionsellers. Helaas stierf hij op een  veel te jonge leeftijd vlak voor hij een enorme concertreeks zou gaan geven in de Londense O2 arena. Deze week in  'Legendary Albums ….. 'Off the Wall ' (Michael Jackson)

{slide=Michael Jackson – 'Don't stop 'til You get enough'}http://www.youtube.com/watch?v=y0fgV0E1yLM{/slide}

'Off the Wall' is het vijfde studio album van Michael Jackson, uitgebracht in augustus 1979 op het Epic Records label. Het album kwam uit na Jackscon's door critici goed ontvangen rol in de film 'The Wiz'. Tijdens de opnames van de film raakte Jackson bevriend met producer Quincy Jones, en Jones stemde toe om met Jackson te gaan samenwerken voor zijn nieuwe album. De opnamesessies hebben plaatsgevonden tussen december 1978 en juni 1979 in de Allen Zentz, Westlake opnamestudio's en de Cherokee studio's in Los Angeles, Californië. Een aantal tekstschrijvers en artiesten werkten mee aan 'Off the Wall', waaronder Paul McCartney, Stevie Wonder en Rod Temperton. Van het succesvolle solo-album kwamen er vijf singles uit, waarvan drie met een videoclip. Jackson schreef een aantal van de nummers van het album zelf, inclusief het met de platina status bekroonde 'Don't Stop 'til You Get Enough'.

{slide=Michael Jackson – 'Rock with You'}http://www.youtube.com/watch?v=5X-Mrc2l1d0{/slide}

'Off the Wall' was Jackson's eerste solo album op bij Epic Records, de platenmaatschappij waar hij tot zijn dood in 2009 zou blijven opnemen. Het album was een soort van afscheid van zijn vorige werk en van het Motown label. Critici merkten op dat het album bestond uit funk, disco-pop, soft rock, jazz en pop ballads en prezen de vocale kwaliteiten van de jonge zanger. 'Off the Wall' werd dus in zijn totaal goed ontvangen en leverde Jackson zijn eerst Graamy op sinds de vroege 70-er jaren. Met het album was hij de eerste solo-artiest welke vier singles uitbracht van één album die piekten in de top tien van de Billboard Hot 100. Mede dankzij dat werd het album een groot commerciëel succes, tot op de dag van vandaag mocht 'Off the Wall' in de V.S. maar liefst 8 keer de platina status ontvangen. 'Off the Wall' ging wereldwijd ruim 20 miljoen keer over de toonbank en werd daarmee een van de best verkochte album aller tijden.

{slide=Michael Jackson – 'She's out of My Life'}http://www.youtube.com/watch?v=JEe6NPi-xiM{/slide}

In 1980 won Jackson drie American Music Awards voor het album, te weten Favorite Soul/R&B Album, Favorite Male Soul/R&B Artist  en Favorite Soul/R&B Single (voor 'Don't Stop 'Til You Get Enough'). Datzelfde jaar won hij ook Billboard Music Awards voor Top Black Artist en Top Black Album en een Grammy Award voor Best Male R&B Vocal Performance (wederom voor 'Don't Stop 'Til You Get Enough'). Ondanks het commerciële succes van 'Off the Wall' was Jackson van mening dat het album veel meer impact had moeten hebben en was vastberaden om met zijn volgende release de verwachtingen te overschrijden. Eigenlijk was Jackson teleurgesteld omdat hij in 1980 maar één Grammy won, deze voor Best Male R&B Vocal Performance voor 'Don't Stop 'til You Get Enough'. In een verklaring tegenover de pers vertelde hij: "It was totally unfair that it didn't get Record of the Year and it can never happen again".

{slide=Michael Jackson – 'Off the Wall'}http://www.youtube.com/watch?v=YcZeoEztSog{/slide}

Deel: