R.A. The Rugged Man is een rapper uit Long Island, en heeft nooit afgeweken van waar hij goed in is: met een unieke flow rappen, gebruikmakend van enorm veel woordspeling. Ik was zelf al een aantal jaren fan van hem, en toen ik zag dat hij naar Amsterdam kwam wilde ik dat zeker niet missen.

De show werd gehouden bij hip-hop shop 5-elementz, die in hun kelder ruimte hebben voor shows waar onder andere GZA en Guilty Simpson hebben gestaan. In deze kelder passen ruim negentig man, met achterin een kleine bar en voorin een podium met de hoogte van een matras. Voor een hip-hop show is dit meestal een enorm pluspunt, omdat hip-hop een nogal intieme en persoonlijke genre is, en deze kelder gaf daar precies die mogelijkheid voor.

Om tien uur ging de zaal open, en de zaal stond al snel vol. Er worden old-school hip-hop muziek gedraaid door Amsterdamse DJ D-Monika. Een half uurtje later komt de eigenaar van 5-elementz, Jason, op het podium. Hij geeft ons een korte introductie plus een warm welkom. Het voorprogramma van de avond, Ground Up, komt het podium opgelopen. Het was de eerste show in Europa voor het Amerikaanse duo, en weten het publiek binnen vijf minuten los te krijgen. De rappers weten constant het beste uit elkaar te krijgen en hebben een enorm positieve uitstraling. Toen Ground Up klaar was, deelden zij hun nieuwe, gratis mixtape “The Get Up” uit. Na een pauze van dertig minuten met DJ D-Monika bij de draaitafels was het zover: R.A. The Rugged Man!

{slide=Ground Up – Next Year}http://www.youtube.com/watch?v=AJVpfM5blx8{/slide}

De Rugged Man bleek niet zo veel te geven om een langzame opbouw. Hij stormde het podium op en begon gelijk met ‘3 Kingz’. De energie barste uit hem vanaf het begin, en er was geen moment in zijn show zonder die geweldige energie. Wij hebben met zijn negentigen meer geluid gemaakt dan dat ik vijfhonderd man heb horen maken bij een concert. Na het eerste nummer stelde hij zichzelf even voor en had een kort gesprekje met het publiek. Wat gelijk opviel was het feit dat R.A. alleen was. Hij had geen hypeman en geen DJ. Hij had alleen zichzelf, een microfoon en zijn laptopje met beats. Hij vertelde ons dat hij “broke as fuck” was en dus niemand kon betalen. Een tweede nummer volgde: ‘Casanova’, waar hij het publiek ook per direct bij betrok. Iedereen moest met het refrein mee zingen. Er waren enorm veel momenten waar we mee moesten zingen.

{slide=R.A. The Rugged Man – Casanova}http://www.youtube.com/watch?v=WPHJUKPTzCQ{/slide}

Meezingen was nog lang niet de enige manier hoe hij ons bij zijn show betrok. Tussen nummers in had hij korte gesprekken met individuele mensen, die meestal in vriendelijke scheldpartijen en discussies eindigden. De rapper en de fans dolden nogal wat met elkaar. Er was een moment waar hij een meisje op de eerste rij aan het plagen was totdat deze toch maar ergens anders ging staan. Op andere momenten gebruikte R.A. de hoofden van fans als draaitafels of sprong de Rugged Man zelfs in moshpits met het publiek. We voelden ons allemaal enorm comfortabel rond de rapper en hij voelde zich comfortabel rond ons. Het concert eindigde met ‘Da Girlz, They Luv Me’ waar wij met zijn allen nog een laatste keer met de rapper gingen rellen, duwen en trekken. Na een show van drie kwartier nam de Rugged Man weer plaats op het podium en bedankte ons voor een spectaculaire avond, en gaf ons vervolgens één voor één ’n grote knuffel, voordat hij de zaal verliet.

{slide=R.A. The Rugged Man – Da Girlz, They Luv Me}http://www.youtube.com/watch?v=Go5hcn-AckA{/slide}

Vanwege R.A. The Rugged Man’s manier van doen en het lage podium in de kleine ruimte die de mogelijkheid hiervoor gaven, was het bijna meer van een privé feestje dan dat het een “concert” was, maar dat zorgde voor een bijzonder comfortabele, goede sfeer die niet vergeten zal worden.

Deel: