Architekten Cie. uit Amsterdam mag van Venlo het nieuwe poppodium in Q4 ontwerpen. Volgens de gemeente Venlo en Perron55 had dit internationaal opererend architectenbureau van alle inschrijvers de beste visie. Vanaf april start de ontwerpfase. Begin 2013 start de bouw. Venlo heeft de ambitie om het meest gerenommeerde en vernieuwende poppodium van Limburg te bouwen. Een ambitie die aansluit op de ontwikkelingen van Venlo als (eu)regionale centrumstad. Venlo wordt steeds aantrekkelijker om te bezoeken, maar vooral ook om te wonen en te werken. Een kwalitatief hoogstaand cultureel aanbod levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Het te realiseren poppodium zal qua schaal, maat en uitstraling aansluiten op de bouwplannen die momenteel door Jongen BV worden ontwikkeld voor Q4. Het gebouw krijgt ongeveer 2.500 m2 vloeroppervlak. Volgens wethouder Twan Beurskens (Stedelijke Ontwikkeling en Q4) is het poppodium een van de belangrijkste bouwstenen voor het nieuwe Q4. Beurskens: “Onlangs is gestart met de bouw van het eerste blok aan de Bergstraat door Woonwenz. Ook het nieuwe poppodium zal beeldbepalend zijn en het nieuwe gezicht van Q4 mede gaan bepalen. Uiteindelijk wordt het een hippe en levendige woonwijk in onze binnenstad.”

Het nieuwe poppodium wordt een zaal van en voor de stad en zal zich met name richten op het aanbieden van popconcerten en Dance avonden voor verschillende doelgroepen. Populariteit, kwaliteit, vernieuwing en verdieping zijn daarbij de uitgangspunten. Volgens Tim Gaal, interim directeur van Perron55, is dit in lijn met de ontwikkelingen die de popsector momenteel doormaakt. “Poppodia zijn geen instituten meer waar enkel selecte groepen liefhebbers komen, maar plekken waar ‘voor ieder wat wils is’. De moderne poppodia worden gerund door organisaties die geworteld zijn in de samenleving en gedreven worden door cultureel ondernemerschap.”

Met het ontwerpen wordt er gelijktijdig gekeken naar de inhoudelijke invulling en gebruik. Perron55 is daarom nu al voortvarend aan de slag gegaan om verbanden te leggen met collega instellingen, festivals, muzikanten en lokale ondernemers uit de binnenstad. Met het initiëren van de Popronde Venlo en samenwerkingen met diverse festivals, waaronder het Zomerparkfeest, laat de organisatie zien dat zij zich ook vooral wil opstellen als aanjager van popcultuur in de regio. Nieuwe verbanden worden continu verkend, om zodoende gezamenlijke belangen te ondersteunen. In de toekomst zou bijvoorbeeld een samenwerking met Theater de Maaspoort kansen bieden voor uitbreiding van het programma.

Poppodium Perron 55 is de exploitatiepartner van het nieuwe poppodium aan de Peperstraat. Sinds de start van het project is de organisatie van het huidige Venlose poppodium nauw betrokken bij de voorbereidingen van het bouwproces. In het gezamenlijk geformuleerde eisenpakket is veel aandacht om het podium optimaal exploitabel te maken, maar ook wordt gewaarborgd dat functionaliteit nooit boven sfeer en beleving zal gaan.

Een impressie van hoe het wordt is te vinden op de website van CIE: http://www.cie.nl/media/nieuws/de-cie-wint-poppodium-venlo.aspx

Deel: