Internationale top artiest Pitbull sluit op zaterdag 16 juni de eerste dag van het tweedaagse Festival Mundial af. Deze headliner brengt speciaal voor Festival Mundial een exclusief bezoek aan Nederland. Tevens is dit het eerste echte optreden van Pitbull in Nederland. Naast Pitbull spelen ook Sinéad O’Connor, TenTemPiés, Will and the People, Danakil, Muchachito Bombo Infierno, Kalio Gayo, Skinto, ShazaLaKazoo, Kanka en L’Chaim op Festival Mundial 2012.

Armando Christian Pérez (Pitbull) is een Cubaans-Amerikaanse rapper, geboren in Florida. Hij bracht in 2004 zijn debuutalbum M.I.A.M.I.uit. Vanaf toen is het balletje gaan rollen. Samenwerkingsverbanden met onder andere Ying Yang Twins, Twista, Wyclef Jean, Shakira, Chris Brown, Jennifer Lopez, Neyo en onze Nederlandse Afrojack leverde al vele successen. De albums M.I.A.M.I en Rebelution resulteerden beide in nummer één noteringen in de Billboard’s Rap Albums charts. Op de 25ste editie van Festival Mundial brengt Pitbull in het kader van zijn worldtour onder andere zijn huidige album Planet Pit ten gehore. Dit album staat in het teken van het grote succes van Pitbull, met behulp van zijn fans en achterban creëert hij een eigen wereld, Planet Pit. Pitbull: “Ik suggereer niet dat ik de wereld domineer, maar het voelt alsof ik een eigen planeet heb gebouwd.” Zoals Pitbull zelf zegt, is zijn nieuwe album een paella van salsa, merengue, bachata, dansbare muziek, freestyle en hiphop. Pitbull: “Ik probeer een ambassadeur te zijn, degene die een brug bouwt tussen elementen vanuit de hele wereld en dat laat doorklinken in een compleet nieuwe sound.” Op Festival Mundial geeft Pitbull een live performance, begeleid door onder andere een grote percussieband.

Ook Sinéad O’Connor heeft internationaal aanzien, daarnaast staat ze bekend om haar woelige privé leven. Desondanks kwam deze Ierse singer songwriter begin dit jaar met een nieuw album How about I be me (and you be you)? op de proppen.

Eerder werden The Kyteman Orchestra, La Pegatina, Habib Koité & Guests (ft. Dobet Gnahoré, Kareyce Fotso & Aly Keita), Caro Emerald, Stephen Marley with special guests Jo Mersa & Jasmin Karma, Chef’Special, Dearworld, AfroCubism, Blaudzun, Movits!, Blitz The Ambassador, Goodluck, Dropkick Murphys, Dope D.O.D., Skip & Die, KiT XL, Kasha Nasha, Carlama Orkestar, Makadam Kanibal, Picto Facto, De Movers, MallakhambIndia, SubWays, I’n eye performances met de Uzz, Subtropicana en het tango danstheater van Ezequiel Sanucci aan de line-up toegevoegd.

Deel: