Als er één band is die zijn muziek heeft ontwikkeld over de afgelopen jaren, dan is dat Little Dragon wel. Het Zweedse kwartet begon zijn carrière met een nog enigszins doorsnee self titled debuutalbum, waarin het zich alleen met de prachtige ballad ‘Twice’ echt onderscheidde van concurrenten. Tegenwoordig heeft de band een duidelijk eigen geluid dat sterk geconcentreerd is rond de keyboardmelodieën. En de evolutie is niet onopgemerkt gebleven: Melkweg The Max was al enkele weken geleden uitverkocht.

Vorig jaar brachten de Zweden hun derde studioalbum, ‘Ritual Union’ uit. Omdat het voor Little Dragon zo kenmerkende keyboardgeluid op deze plaat nog belangrijker is en de melodieën ingewikkelder heeft de band besloten een tweede toetsenist in de gelederen te sluiten. Vanavond is de band dus voor het eerst in Nederland in de nieuwe samenstelling te aanschouwen.

Little Dragon begint de avond echter onwennig. Misschien ligt het aan de nieuwe samenstelling, misschien is frontvrouw Yukimi Nagano nog niet helemaal de oude; ze heeft een verband om haar arm en het concert werd eerder afgelast vanwege “gezondheidsproblemen”. De interactie tussen de band en de zaal blijft uit, wat resulteert in een publiek dat wel zin heeft in een feestje, maar niet goed weet hoe ze los moeten komen. Dat is een tegenvaller voor een band die inmiddels al zo veel ervaring heeft opgedaan met optredens.

Toch zet de band muzikaal gezien een zeer sterke show neer. Liedjes één op één over spelen van het album is er bij Little Dragon niet bij. ‘Little Man’ wordt een tikkeltje versneld, andere nummers bevatten lange en vooral fijne jams. Het is dan ook de muziek die de zaal uiteindelijk nog enigszins in beweging krijgt. Jammer, want als de bandleden niet zo retepassief waren geweest, hadden ze de zaal zonder probleem op de kop gekregen.

Toch bevelen we een bezoek aan Little Dragon zeker aan. We weten immers uit ervaring dat ze wel degelijk in staat zijn om een mooi feestje te bouwen. Vandaag krijgen de Zweden echter een 7 waar ze een 9 hadden kunnen verdienen.

Deel: