In deel 51 van 'Legendary Albums ….. ' vraag ik jullie aandacht voor het zevende studioalbum van de Britse band wat uitkwam in 1977. Geschreven door frontman Jeff Lynne is het dubbel-album een van de grootste succesalbums in de geschiedenis van de band. Vóór het album uitkwam waren er al 4 miljoen besteld waadoor het op de dag van release gelijk al de mulit-platina status kreeg. Deze keer in 'Legendary Albums ….. Out of the Blue' (Electric Light Orchestra).

Jeff Lynne schreef het hele album binnen 3,5 week na een creatieve bui tijdens zijn verblijf in een gehuurd chalet in de Zwitserse Alpen. Twee maanden later was na een opnamesessie in Munchen het album klaar. 'Out of the Blue' bracht vijf hitsingles voort in verschillende landen en was ELO's meest succesvolle commmerciële release. Het was ook het eerste dubbel-album ooit in de geschiedenis van de Britse hitlijsten wat vier top 20 singles voortbracht. Kant 3 van 'Out of the Blue' bestond uit het symphonische 'Concerto for a Rainy Day', bestaande uit vier op zich zelf staande tracks welke tesamen een zogeheten "cohesive suite" vormden.

{slide=Electric Light Orchestra – 'Mr. Blue Sky'}http://www.youtube.com/watch?v=98P-gu_vMRc{/slide}
 
De "weergeluiden" welke te horen zijn op 'Concerto' zijn echt en zijn opgenomen door Jeff Lynne tijdens een zeer regenachtige zomer in 1977. De "Concerto Suite" zou Lynne's laatste bijdrage worden in het symphonische rock genre. Jeff beschouwd de albums 'A New World Record' en 'Out of the Blue' ELO's kroon op hun werk en werden beiden een commerciëel succes. De voorlopers van de Brit Awards, (Capital Radio, The Daily Mirror Rock en Pop Awards) riepen in 1978 'Out of the Blue' uit tot "Album van het jaar". In datzelfde jaar mocht componist Jeff Lynne zijn eerste Novello Award ontvangen voor zijn bijdrage aan de Britse muziek.
 
{slide=Electric Light Orchestra – 'Starlight'}http://www.youtube.com/watch?v=rLZMyVS1aJo{/slide}
 
Het grote ruimteschip wat afgebeeld staat op de voorzijde van de albumhoes was ontworpen door Kosh in samenwerking met Shusei Nagaoka. Het was gebaseerd op het logo welk Kosh ontworpen had voor ELO's vorige album, 'A New World Record' welke aansloot op de op dat moment uitgebroken rage met betrekking tot 'Star Wars' en 'Close Encounters of the Third Kind'. Ook vertoond het overeenkomsten met een ruimtestation uit '2001: A Space Odyssey (1968). Het nummer op de shuttle welke aan komt vliegen om te gaan landen op het station, JTLA 823 L2, is het originele catalogusnummer van het album. Het "ruimte thema" werd doorgezet tijdens hun live shows in de vorm van een enorme gloeiende vliegende schotel, waarin de band stond te spelen.
 
{slide=Electric Light Orchestra – 'Standing in the Rain'}http://www.youtube.com/watch?v=Hx77dLK95jg{/slide}
 
Op 20 februari kwam er in de V.S. een geremasterde versie van 'Out of the Blue' op de markt, zes dagen later lag het album in de Britse winkels als deel van de Sony/BMG Music Epic/Legacy serie. De 30th anniversary viering van 'Out of the Blue' werd gevierd met het uitbrengen van een zeer gelimiteerde éénmalige persing in een hardcover boekvorm met uitgevouwd daarin een 24 paginas tellend full colour boek. Hierin zaten diverse zeldzame foto's en memorablia. Het album haalde wederom de top 20 in de U.K. met als hoogste positie de 18e plaats. Een zesde track getiteld 'Latitude 88 North' kwam uit als digitale download en een gelimiteerde 7-inch single.
 
{slide=Electric Light Orchestra – 'Turn to Stone'}http://www.youtube.com/watch?v=OP5TmnJy_DE{/slide}
Deel: