‘The Lion’s Roar’ is het tweede studioalbum van First Aid Kit, het Zweedse folk duo dat bestaat uit zusters Johanna en Klara Söderberg. Het album begint met hun single met dezelfde titel. ‘The Lion’s Roar’ is een dynamisch akoestisch nummer met een sterk einde. Het tweede nummer is de tweede single, ‘Emmylou’. Een catchy pop/folk nummer met dezelfde energie die het eerste nummer heeft. De luisteraar wordt door deze nummers gelijk in de perfecte stemming gezet voor de rest van het album. Dit album heeft een erg harmonische toon, met duidelijke vocalen die goed met elkaar gaan. Het is erg verwarmend, relaxend en toegankelijk voor de folk- pop- of country-fan. Het wisselt af tussen snellere, meer energieke nummers, en de rustigere nummers. De energieke en rustigere nummers zijn geen twee extremen, waardoor de afwisseling niet storend is. Het is zelfs zeer prettig.

Wat wél storend zou kunnen zijn, is dat dezelfde formule door het gehele album gebruikt wordt. Het zou tot verveling kunnen leiden. Het album voelt op momenten ook meer aan als een collectie van nummers, dan dat het voelt als één geheel. Alhoewel er veel afwisseling zit in het album, weet het toch langzaam af te bouwen naar een algemeen rustigere sfeer. Het album sluit verrassend af met het snelle, swingende ‘King of The World’ nummer, dat overigens ook wat hulp van Conor Oberst van Bright Eyes heeft gehad. Dit zorgt voor een spetterend einde, dat een album als dit ook zeker verdient.

Mooie momenten op het album zijn o.a. wanneer de stemmen van de meiden meer naar voren komen dan de harmonische instrumenten. Deze momenten zijn te vinden op ‘This Old Routine’, ‘To A Poet’ en ‘New Year’s Eve’. ‘The Lion’s Roar’ klinkt over het algemeen vrij vrolijk, terwijl de meeste nummers bittere teksten bedragen. Dit maakt het album niet depressiever, omdat het album –naar mijn begrip– een boodschap geeft die luidt: “ook al zingen wij deze bittere teksten, moeten we met zijn allen toch genieten”. Het album laat je ook volkomen genieten ondanks de bittere teksten. De teksten worden bedekt met een verwarmend en harmonisch geluid met twee prachtige, duidelijke stemmen. Persoonlijke favorieten zijn ‘The Lion’s Roar’, ‘Emmylou’, ‘Blue’ en ‘To a Poet’. Een grote aanrader! (8,5/10) (Wichita/PIAS)

//

Deel: