De artiest van wie ik deze keer een album ga bespreken behoeft geen introductie. Vóór hij zijn zeer succesvolle solocarriére startte, was hij acht jaar de frontman van de legendarische band Genesis, waarvan de eerste vijf jaar als drummer. Hij nam de zang over toen Peter Gabriel na de release van hun album 'The Lamb Lies Down on Broadway' de band verliet. Met hits als 'In The Air Tonight' en 'I Missed Again' deze week in 'Legendary Albums ….. Face Value' (Phil Collins) .

'Face Value' is het debuut solo-album van voormalig Genesis frontman Phil Collins, uitgebracht in 1982. Als gezegd was hij acht jaar lang frontman van de legendarische band. Na de release van hun album 'Duke' nam hij wat vrije tijd op om zijn persoonlijke ellende te verwerken. Phil's eerste vrouw vroeg in 1979 echtscheiding aan en liet hem alleen achter in het huis waar ze al die jaren hadden samengeleefd. Collins bleef in de periode daarna veelvuldig thuis om nummers te schrijven die zijn persoonlijke situatie weergaven. Hij wilde ze in eerste instantie niet uitbrengen, tot het moment dat het platenlabel Atlantic Records (het label waaronder Genesis platen uitbracht in Amerika) en zijn overzeese label Virgin Records hem een solo contract aanboden. Het overgrote deel van de tracks op 'Face Value' gaan dan ook over zijn aanstaande echtscheiding.

{slide=Phil Collins – 'In The Air Tonight'}http://www.youtube.com/watch?v=6Mt0ee9FraQ{/slide}

De opnamesessies van 'Face Value' vonden plaats in 1980 in een studio in Los Angeles. Tegen de adviezen van zijn vrienden huurde hij een aantal blazers in – de Phenix Horns – welke al eerder meespeelden bij Earth, Wind and Fire. Toendertijd bleek dat een controversiële zet te zijn. Als kind groeide Phil op al luisterend naar de R&B en dit deed hem besluiten om deze zet te doen. Later zouden saxofoons en trompetten een hoofdrol spelen tijdens zijn muzikale carriére. Collins nam nog een controversiële beslissing om ondanks zijn reputatie een goede drummer te zijn in plaats van zelf te spelen een elektronisch drumprogramma te gebruiken. Geïnspireerd door zijn ex-bandlid Peter Gabriel wilde hij met verschillende geluiden gaan experimenteren, Gabriel had ook een elektronisch drumprogramma gebruikt op zijn laatste nieuwe album. Phil maakte regelmatig deel uit tijdens de opnamesessies van Gabriel's album.

{slide=Phil Collins – 'I Missed Again'}http://www.youtube.com/watch?v=8Ll8kf0nfy8{/slide}

In januari 1981 vonden de laatste opnames plaats voor 'Face Value', dit nét voor de release van de eerste single 'In The Air Tonight'. Diverse nummers op het album waren autobiografisch en gaven weer hoe Collins zijn leven er op dat moment uitzag, hoofdzakelijk de woede die hij voelde over zijn aanstaande echtscheiding. Andere tracks als 'You Know What I Mean' en 'If Leaving Me Is Easy' waren ballads welke een gebroken hart als onderwerp hadden, net als 'I Missed Again'. Het jazzy 'This Must Be Love' focuste op zijn nieuwe romance met Jill Tavelman, wie later zijn tweede vrouw zou worden. 'Face Value' bestaat uit verschillende genres, doch de basis van een groot deel van de tracks lag in het R&B genre met lichte funk invloeden, dit speciaal in het nummer 'I'm Not Moving', waarvoor Collins de achtergrondzang zelf zong met behulp van de zogenaamde "vocoder".

{slide=Phil Collins – 'If Leaving Me Is Easy'}http://www.youtube.com/watch?v=80kEtbABgfk{/slide}

De twee instrumentale nummers op 'Face Value' – getiteld 'Droned' en 'Hand in Hand' – waren progressieve rocknummers met in het eerste nummer een exotisch Afrikaans geluid; het tweede bevatte jazz elementen tesamen met een kinderkoor welk de muziek neurieden en geïmproviseerd instrumentengebruik door Collins en de Phenix Horns. 'The Roof is Leaking' bevatte Delta blues en country elementen. Op het album stond ook een cover, te weten het Beatles nummer 'Tomorrow Never Knows'. Omdat Phil vond dat er anders te veel ballads op 'Face Value' zouden komen te staan liet hij het nummer 'Against All Odds (Take a Look at Me Now)' achterwege.

{slide=Phil Collins – 'Tomorrow never Knows'}http://www.youtube.com/watch?v=ycS3mrt9niQ{/slide}

Uitgebracht op 9 februari 1981 werd 'Face Value' gelijk een hit. Het album behaalde in de Britse hitlijsten de 1e plaats, alsmede in Canada en diverse Europese landen. In de V.S. haalde het album de top 10. 'In The Air Tonight' werd de best verkopende en de grootste hit van 'Face Value', dit met een 2e plaats in de U.K. en in drie andere Europese landen zelfs de 1e plaats. Andere nummers als 'I Missed Again' behaalde een bescheiden succes met een 14e plek in de U.K. en een 19e in de V.S. De derde single 'If Leaving Me Is Easy', piekte in de U.K. op de 17e plaats, in de V.S. werd het nummer niet uitgebracht. Alleen al in de V.S. ging 'Face Value' zo'n vijf miljoen keer over de toonbank en behaalde in de U.K. vijf keer de platina status, in Canada zelfs tien keer.

{slide=Tracklisting}

1. "In the Air Tonight" 5:32

2. "This Must Be Love" 3:55

3. "Behind the Lines" 3:53

4. "The Roof is Leaking" 3:16

5. "Droned" 2:55

6. "Hand in Hand" 5:12

7. "I Missed Again" 3:41

8. "You Know What I Mean" 2:33

9. "Thunder and Lightning" 4:12

0. "I'm Not Moving" 2:33

11. "If Leaving Me Is Easy" 4:54

12. "Tomorrow Never Knows" (John Lennon, Paul McCartney)

{/slide}

Deel: