De Steve Miller Band komt oktober naar Nederland. Beroemd vanwege wereldhits als ‘Fly Like An Eagle’ en ‘The Joker’ is de Amerikaanse groep sinds 2010 weer helemaal terug in de spotlights middels de albums ‘Bingo’ en ‘ Let Your Hair Down’. Wereldhits scoorde Steve Miller aan de lopende band, zo leek het in de jaren zeventig. Aanvankelijk gegrepen door de blues speelt de jonge, bevlogen gitarist Steve Miller zich in Chicago al snel behoorlijk in de kijker. Als hij de ‘windy city’ verruilt voor San Francisco en de Steve Miller Band een feit wordt, breken de gouden jaren aan.

Beïnvloed door zowel pop als psychedelica maakt zijn groep een aantal creatief geslaagde bluesalbums, maar vanaf ‘The Joker’ weet hij zich ook te huisvesten aan de top van de hitlijsten. Het titelnummer wordt een hit. Eentje die constante navolging vindt tot in het begin van de jaren tachtig. ‘Fly Like An Eagle’, ‘Jet Airliner’ en ‘Abacadabra’ behoren tot de grootste en bekendste successen. Laatsgenoemde nummer blijkt in 1982 echter zijn laatste grote hit.

Miller maakt met wisselend succes nog een aantal albums waarop lustig geëxperimenteerd wordt met jazz en elektronica. Na ‘Wild River’ (1993) wordt het een tijd stil rond de gitarist. Het duurt maar liefst zeventien jaar eer hij weer op de proppen komt met een ouderwetse kraker. ‘Bingo!’ blijkt in 2010 een terugkeer naar zijn roots, de Chicago blues.

Pers en publiek zijn laaiend enthousiast over de comeback van de held op leeftijd en om er nog een schepje bovenop te doen, verschijnt een jaar later nog zo’n kraker vol bluesnummers. ‘Let Your Hair Down’ is in dezelfde periode opgenomen als ‘Bingo!’ en laat horen dat de meester het nog steeds kan. Steve Miller is een artiest van wereldformaat die na een vlammende show in de Amsterdamse HMH in 2010 nu de intiemere ruimte’s van De Oosterpoort in Groningen en 013 in Tilburg met een bezoek vereert.

Deel: