Bryan Ferry…. solo heeft deze van oorsprong Britse zanger een flink aantal hits op zijn naam staan waaronder ‘Let’s Stick Together’, ‘The Price Of Love’, ‘Slave To Love’, te veel om op te noemen. Begin jaren ’70 vormde hij samen met Brian Eno een band, welke hits had als ‘Love is the drug’, ‘Jealous Guy’ en ‘Avalon’. ‘Avalon’ kwam van het album met de gelijknamige titel. Deze keer in ‘Legendary Albums ….. Avalon’ (Roxy Music).

‘Avalon’ – uitgebracht in 1982 – was Roxy Music’s achtste (en tot op de dag van vandaag het laatste) studioalbum. Opgenomen in ’81 – ’82 in de Compass Point Studios in Nassau, Bahamas wordt het album beschouwd als het hoogtepunt van het gladdere, meer volwassen geluid van Roxy Music’s latere werk. Het was een enorm commercieel succes, ‘Avalon’ stond in de Britse hitlijsten 3 weken op de eerste plaats en stond ruim een jaar in de album charts. Ondanks het feit dat het album in de V.S. het maar tot de 53e plaats haalde in de Billboard album lijst is ‘Avalon’ Roxy Music’s enigste album wat daar de platina status behaalde. Bryan Ferry’s vriendin Lucy Helmore (waarmee hij kort na het uitkomen van het album in het huwelijk trad) stond op de hoes van ‘Avalon’ getooid met een middeleeuwse helm en op haar hand een valk welke Koning Arthur voor moest stellen tijdens zijn laatste reis naar het mysterieuze land van Avalon.

De weelderige arrangementen en het met synthesiser doordrenkte geluid van ‘Avalon’ was later terug te horen op Brian Eno’s solo-album ‘Boys and Girls’ (1985). De single ‘More Than This’ kwam uit voorafgaand aan de release van ‘Avalon’ en behaalde de top tien van de Britse- en nagenoeg alle andere Europese hitlijsten. Ondanks dat ‘More Than This’ het niet haalde in de V.S, werd het nummer veel gedraaid op de diverse college radio stations. Het is voor een popsong ongebruikelijk dat de zang na 2:45min. er mee stopt, en het nummer nog 1:45min. doorgaat als een door synthesisers aangedreven instrumentaal nummer. Sindsdien wordt ‘More Than This’ gezien als een classic Roxy Music nummer. In 1997 brachten de 10.000 Maniacs een cover van het nummer uit wat het in de V.S. goed deed met de 25e plaats in de U.S. Hot 100.

De titeltrack van ‘Avalon’ kwam uit als tweede single van het gelijknamige album en werd ook een top 20 hit in de Britse hitlijsten. In ons land deed het nummer het zeer goed, het piekte op de 3e plek in onze Top 40. ‘Take a Chance With Me’, met op de b-kant een geremixte versie van ‘The Main Thing’, behaalde de 26e plek in de Britse hitlijsten en was Roxy Music’s laatste U.K. hit single. De maxi-uitvoering van ‘The Main Thing’ is alleen maar uitgebracht op de in 1995 uitgebrachte box-set ‘The Thrill of It All’. Begin 2007 bracht het New Yorkse duo Rub N Tug een officiële dance-remix uit van het nummer. De videoclip van ‘Avalon’ is geregisseerd door Howard Guard en opgenomen in het Mentmore Towers country house. ‘The Main Thing’ werd in 2006 gebruikt tijdens een reclame voor de Vauxhall Vectra, gebaseerd op voetbal met in de hoofdrol scheidsrechter Pierluigi Collina.

In 1989, plaatste het muziekblad Rolling Stone ‘Avalon’ op de 31e plaats van “The 100 Greatest Albums of the 1980s”. In 2003, plaatste hetzelfde blad het album op plaats 307 van hun “500 greatest albums of all time” lijst. ‘Avalon’ is het album wat de hoogste notering behaalde in deze lijst, ‘Siren’, ‘For Your Pleasure’ en ‘Country Life’ zijn de andere drie albums. In 2003 bracht het label Virgin een re-issue van ‘Avalon’ uit met een nieuwe 5.1-channel surround sound remix gemaakt door het originele team bestaande uit Rhett Davies (producer) Bob Clearmountain (mixing engineer).

More Than This (4:30)

The Space Between (4:30)

Avalon (4:16) India (1:44)

While My Heart Is Still Beating (3:26)

The Main Thing (3:54)

Take a Chance with Me (4:42)

To Turn You On (4:16)

True to Life (4:25)

Tara (1:43)

Deel: