Springdance en Festival a/d Werf gaan vanaf 2013 op in één nieuw Utrechts festival. Het festival dat uit deze fusie voortkomt toont met name internationaal, innovatief podiumkunstenaanbod in de disciplines theater, dans en de cross-overs daartussen. En geeft talentvolle Nederlandse kunstenaars de kans om zich binnen die internationale en interdisciplinaire context te presenteren. In een tijd waarin het diverse en meer experimentele aanbod onder druk komt te staan, zal het nieuwe festival een plek zijn om die diversiteit in de podiumkunsten in haar volle breedte te laten zien.

Beide festivals zijn ruim 25 jaar geleden in Utrecht ontstaan als platform voor de actuele ontwikkelingen binnen de dans en het theater. Ze zijn de afgelopen jaren inhoudelijk naar elkaar toegegroeid doordat de grens tussen de disciplines steeds diffuser is geworden en steeds meer kunstenaars interdisciplinair zijn gaan werken.

Naast de artistiek inhoudelijke motivatie om te fuseren spelen de festivals ook in op de veranderingen in de cultuursector en de vermindering van beschikbare subsidiegelden. Het nieuwe festival draagt bij aan een versterking van het Nederlandse culturele landschap en geeft Utrecht in het voorjaar een sterk internationaal podiumkunstenfestival.

Springdance en Festival a/d Werf dienen het gezamenlijke beleidsplan woensdag 1 februari in bij de Gemeente Utrecht en gebruiken 2012 om het profiel en de organisatie verder vorm te geven. In mei 2013 staat de eerste editie van het nieuwe festival gepland. De laatste editie van Springdance vindt plaats van 19 tot 29 april, die van Festival a/d Werf van 17 tot en met 26 mei.

Deel: