Dit jaar staan de Vrienden van Amstel LIVE! voor de 14e keer in een volgepakt Ahoy te Rotterdam. Het affice liegt er niet om met onder andere Kane, Rowwen Heze, De Dijk, Jan Smit en Barry Hay. Ieder jaar komen er gemiddeld zo'n 100.000 bezoekers op dit spektakel af. Toen de grootste Amstelkroeg van Nederland de deuren opendeed liep Ahoy al snel vol voor het grote feest.

Voor aanvang van het festijn wordt het aanwezige publiek al aardig opgewarmd door een DJ. Klokslag half negen gaat het licht uit en de show start. Door de speakers horen we dat heel misschien Timor Steffens naar Ahoy zou komen, en ja, met een schitterende danspartij opent hij de avond. De eerste artiest die we mogen verwelkomen is niemand minder dan Barry Hay. Met een schitterende uitvoering van 'Radar Love' (begeleid door de band van VanVelzen) weet hij gelijk het sportpaleis op zijn kop te zetten.

Na deze superstart is het tijd voor JURK! van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. Ook zij weten de boel aardig op zijn kop te zetten met de nummers 'Niemand' en 'Ik Zou Zo Graag'. Nagenietend van hun optreden heet Xander de Buisonje ons welkom. Hij verteld dat het de 14e editie alweer is van Vrienden van Amstel LIVE! en dat er vanavond iets speciaals gedaan gaat worden. Dit speciaal iets wordt dus een eerbetoon aan de nog steeds razendpopulaire band Doe Maar. Trijntje Oosterhuis start samen met de Opposites met het nummer 'Smoorverliefd', gevolgd door een heerlijke versie van 'Een Nacht Alleen', vertolkt door de Limburgse band Rowwen Heze. JURK! sluit dit eerbetoon af met 'Belle Heléne', heel leuk gedaan, top!

Xander begint na deze leuke hommage met een nummer van Jan Smit, na het eerste refrein komt onder luid applaus de populaire Volendamse zanger zelf het podium op en samen zingen ze 'Als De Morgen Is gekomen' Het voltallige publiek zingt luidkeels mee, wat een fantastische sfeer! Na nog twee nummers van Jan, 'Hou Je Dan Nog Steeds Van Mij' en 'Leef Nu Het Kan' is het de beurt aan Waylon. Met spetterende versies van 'The Escapist' en 'Wicked Ways' weet ook hij het publiek aan het dansen en het zingen te krijgen. Een sterk optreden! Bijkomend van dit geweld is het tijd geworden voor een rustmoment. Met Xander aan de piano brengt Trijntje samen met jeroen van Koningsbrugge een fantastische versie van 'Wereld Zonder Jou', wat kan die meid zingen, echt supersterk, werkelijk schitterend!

Ze staat niet op het affice, maar met haar duet met Xander met het nummer 'Afscheid' laat Glennis Grace horen wat ze allemaal in huis heeft. Nou, dat is heel wat! Echt ongelooflijk wat die dame laat horen. Na een korte presentatie van Xander is het de beurt aan Racoon. Met drie nummers, te weten 'No Mercy', 'Feels Like Flying' en hun grootste hit 'Love You More' weten ook zij Ahoy aan het dansen en zingen te krijgen. Nu is het de beurt aan niemand minder dan Guus Meeuwis. Vóór hij opkomt klinkt 'Also Sprach Zarathustra' door de speakers, het nummer waar Elvis Presley altijd zijn concerten mee startte. 'Also Sprach Zarathustra' liep over in 'CC Rider', de Tilburger weet met een wervelende show een aantal Elvis nummers, te weten 'Burning Love', 'In the Ghetto' en 'Suspicous Minds' een optreden van formaat neer te zetten, echt subliem!

Met 'Niet Of Nooit Geweest', 'Het Regent Zonnestralen' en 'Kapitein Deel II' vervolgen Acda & de Munnik deze tot nu toe fantastische avond. Zoals gewoonlijk zetten deze twee mannen een heerlijke show neer. Op het hoofdpodium staan de mannen van De Dijk klaar. Onder luid applaus brengen zij hun grote hits 'Binnen Zonder  Kloppen', 'Nergens Goed Voor', Ahoy ontploft bij 'Ik Kan Het Niet Alleen' en ze besluiten hun optreden met een duet met Carice van Houten, zij zingt mee met 'Mag het Licht Uit'. Carice laat horen over een geweldige stem te beschikken. Een bijzonder maar schitterend duet!

Natuurlijk komt Mr. Golden Earring Barry Hay ook nog een paar nummer spelen. Wederom onder begeleiding van de VanVelzen band laat hij Ahoy op zijn grondvesten trillen met 'When The Lady Smiles' en het wonderschone en ijzersterke 'Going To The Run'. Nu is het tijd voor geweld, Kane trapt hun optreden af met 'Catwalk Criminal' om te vervolgen met 'No Surrender' en hun waanzinnig goede show te beeindigen met 'Rain Down On Me'. Helaas komt ook aan deze 14e editie van Vrienden van Amstel LIVE! een einde. Guus Meeuwis en Rowwen Heze hebben een heuse battle tussen Brabant en Limburg. De sfeer is echt ongelooflijk. Met de Heze nummers 'Bestel Mar', 'De Neus Omhoeg' en 'Limburg' en Guus zijn hits 'Zo Ver Weg', Het Dondert En Het Bliksemt' (waarbij hij een flinke lading bier over zich heen kreeg) en het wonderschone 'Brabant' wordt Vrienden van Amstel LIVE! afgesloten. Een echte topavond!



Foto's (c) 2012 Sander van den Berg

Deel: