Een albumtitel met een spitsvondige woordspeling op avonturen voor de uren van de avond, trekt onze aandacht direct. Een albumhoes en openings-seconden die direct doen denken aan een spannend verhaal van de Efteling, verpakken op sublieme wijze het verhaal van ‘De Avonduren’ twaalf klassieke sprookjes, sagen en legenden, verpakt in een jasje van… ja, hoe omschrijf je zoiets…

Kapabel bestaat in principe uit slechts vijf personen,Niels Broos (toetsen), Bram Hakkens (drums), Dibbe van Laarhoven (bas) en Frank Wienk (percussie), alle vier komende uit Kyteman’s Hiphop Orchestra, met als frontman Abel Aelvoet (ah, vandaar de naam), maar voor ‘De Avonduren’ hebben de mannen de hulp ingeschakeld van Colin Benders (Kyteman), Simon Akkermans (C-Mon) en Herman van Veen. Tesamen maakten ze een cd, die in navolging van een rockopera als samensmelting een hiphopopera genoemd mag worden.

Verschillende thema’s en mythen worden verwerkt in een muzikaal boek van verhalen van Kapabel en z’n maten. De manier waarop de mannen hun avonturen opbouwen met een mix van oldschool nederhopbeats, vermengd met bigband, singer/songwriterteksten, pop, jazz, rock en wat nog niet meer, het lijkt er op alsof een compleet nieuw genre crossover is ontsprongen in de studio’s van Kytopia, het label van Colin ‘Kyteman’ Benders. En natuurlijk is dat niet alleen op Kyteman zelf af te schuiven, maar de trompetist, die hier als gast te horen is op ‘De Avonduren’ en ‘De GKR’, bracht te afzondelijke talenten wel samen in zijn complex en heeft een oog voor groot talent. En groot talent is deze samensmelting van muzikanten te noemen!

‘De Avonduren’ is een album met een kleine trick. Goed opgebouwd, van aankondiging via licht klassieke hiphop tot de zware hiphopbeats aan het einde van de plaat. ‘Het vuurtorenvolk’ heeft soms zelfs wat weg van echte gangstarap, met vloeiers van Kapabel die duidelijk maken dat Kapabel capabel genoeg is om door te stomen naar een internationale topplaat. Want dat ‘De avonduren’ in het Nederlands is, is waarschijnlijk de enige belemmering om de plaat niet door te laten breken in het buitenland, hoewel onze zuiderburen waarschijnlijk 100% open staan voor de uitspattingen van de band. Zelfs de politieke boodschap, die als hidden track na ‘Het vuurtorenvolk’ komt zal door onze zuiderburen worden beaamd.

Het klinkt idioot, maar ook na 10 keer luisteren is er niets te vinden op het album dat niet klopt. En dat klopt gewoon niet, een album KAN niet perfect zijn, was altijd mijn mening. Zelfs ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles, door velen gezien als de beste LP allertijden, heeft zijn imperfecties. ‘De Avonduren’ daarentegen kan ik op de dag van vandaag geen imperfectie vinden. Alles klopt, de mix die staat, er is alleen maar één probleem… De plaat komt pas uit op 27 januari…. En dat is de enige fout, dat had eerder gemogen. Voor het eerst in mijn carrière, voor zover ik me kan herinneren: (10/10) (Kytopia)


Deel: