Lange Frans heeft de laatste jaren zeker niet stil gezeten. Zijn laatste officiële (toen nog met Baas B) album mag dan wel in 2008 zijn geweest, hij was diverse malen te horen als gastartiest op tracks van onder andere Marco Borsato, Flinke Namen, Kempi en op mixtapes van Winne en Top Notch, én scoorde hij een nummer 1 hit met Thé Lau. Nu, in 2012 is het tijd voor zijn eerste echte soloplaat. Levenslied verschijnt op 27 januari bij Top Notch.

In de zomer van 2010 tekent Frans bij Top Notch om aan zijn solodebuut te werken en slaat hij handen ineen met producers als Giorgio Tuinfoort, Soulsearchin’, Reverse, John Ewbank en Fluitsma & van Tijn. Op het album staat onder andere de single ‘Zing Voor Me’ met Thé Lau (de zanger van The Scene), die eind 2010 uit kwam. Met succes welteverstaan, het werd namelijk een nummer 1 notering in de Single top 100 én stond de single voor een periode van 12 weken in de top 40. Daarnaast bevat het album samenwerkingen van niemand minder dan Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Jeroen vd Boom en Anita Meyer. “Het zijn de grotere namen in de muziekindustrie, waarvan ik wist dat de samenwerking goed zou gaan, ze waren dan ook zeer enthousiast toen ik ze vroeg voor op mijn plaat”, aldus Frans.

Ook creëerde hij samen met Trijntje Oosterhuis de titelsong van ‘De Heineken Ontvoering’, de goede samenwerking resulteerde in de track ‘Bloedgabbers’, die tegelijkertijd met bijbehorende videoclip, geheel in stijl van de film, werd gereleased. Frans is van alle stijlen thuis, dat heeft die de afgelopen jaren wel bewezen en dat hoor je dan ook terug op het album. De vele verschillende soorten producties krijgen van Frans elke keer weer een net andere touch. Van de ballads als ‘Zing Voor Me’, tot aan de swingende ska achtigebeats van JAH6 op ‘Nergens Goed Voor’ en de door SoulSearchin’ geproduceerde hiphop tracks ‘Waar Ben Je Dan’ en ‘Bawler’ met Faberyayo.

Niet alleen de genres verschillen van elkaar, ook de inhoud van de muziek is afwisselend te noemen. Dit is te horen aan de gevoelige track ‘Hallo’, een nummer over zijn vaderschap. “Iets in me hoop dat je altijd klein blijft / ons nodig hebt en dichtbij mij blijft.” Maar ook de levens beschouwende tracks als ‘Een Nieuwe Dag’ met Jeroen van der Boom en het nummer ‘Het Leven’, tot aan het luchtige ‘Alle Vrouwen’. Als bonus heeft Frans zijn eigen bijdrage geleverd op de nummers ‘Why Tell Me Why’ van Anita Meyer en ‘Vrij (Kom Maar Op)’ van Marco Borsato.

Frans zegt veel ervaringen en gevoelens in zijn teksten te hebben gelegd. Het album is heel persoonlijk: “Ik ben super trots op mijn eerste eigen album, het heeft dan eindelijk mogen gebeuren en ik kan niet wachten om Levenslied aan het publiek te laten horen!”


Deel: