‘Alsof ik maar leef voor 1 dag’, de nieuwe videoclip van Kayaman is af. De opvolger van ‘Tot de laatste dag’ is de afgelopen maanden opgenomen en geëdit tot een feestelijke clip, die komende dinsdag hier op Maxazine in première gaat. De oud-producer van o.a. Ali B. maakte de clip van het aanstekelijke nummer dat geïnspireerd werd door een Turk/Griekse traditional, ondermeer in het Rotterdamse Skatepark. Maxazine was er bij en vroeg de sympathieke rapper tussen de opnames door het hemd van het lijf.

“Hiphop zoals vroeger is het niet, die gooi ik er niet door. Daar is al genoeg van, er zijn al genoeg mensen die dat heel goed kunnen, ik wil gewoon mijn eigen ding doen, mijn grenzen verkennen. Wij zijn ook wel geïnspireerd door Doe Maar, zeker ‘Alsof ik maar leef voor één dag’. 4US Was geloof ik mijn eerste plaat, geweldig, maar wat een lelijke hoes, roze en groen altijd. Als je gaat kijken heeft Doe Maar nog nooit mooie kaften gehad, alleen die muziek is geweldig! Die baspartijen van Henny Vrienten zijn geweldig. Ik zou het zelf zo wel willen kunnen, maar daar ben ik te laat mee begonnen. Dan had ik vanaf mijn tiende moeten beginnen, ik laat alles gewoon wel inspelen door mensen die het beter kunnen.”

Kubilay werd jaren geleden geboren in Bergen op Zoom, maar verhuisde voor zijn studie naar het midden van het land, waar hij op kamers ging bij de moeder van Ali B. Mede daardoor kwam hij in aanraking met het producersvak, en ondanks dat het rondgaat dat Kubilay zich schaamde voor die producties, is de oud-producer van Ali B. best trots op zijn werk voor Ali. “Ja, het werd wel eens vertaald dat ik mijn dingen die ik deed voor Ali niet op school durfde te laten horen, omdat die mensen daar veel meer hadden en konden dan dat, maar dat ik me schaamde is zwaar overdreven.”

{slide=Watch the making of ‘Alsof ik maar leef voor 1 dag’ door Martijn Koevoets}http://www.youtube.com/watch?v=U6zvW9g4cS4{/slide}

De eerste twee singles van ‘Tulpenmanie’ gingen over de liefde, ‘Alsof ik maar leef voor één dag’ is wat anders van inslag. De muziek trekt wat richting de ska en balkan, en qua clip trekt het wat richting de urban. Heel wat anders dan bij ‘Koud’ en ‘Tot de laatste dag’. “De regisseuze wilde graag een beetje streetlook en omdat we bij de vorige clip vanwege de regen opeens binnen moesten filmen, wilden we dit keer geen risico nemen. Daarom kwamen we uit bij het Skatepark Rotterdam en dat is wel bevallen. Van wat ik nu heb gezien ziet de clip er erg mooi uit, alleen hadden ze beter een knappe man moeten neerzetten om te rappen”, lacht Kubilay vol zelfspot. Gelukkig vervolgt hij, “Nee, de visagiste heeft goed werk gedaan, maar aan die kop van mij kan je niets meer doen!”

In de clip speelt Raquel, bekend van het RTL-programma ‘So you think you can dance’. “Op tv had ze een hele vette choreografie gedaan, en ik was ook erg blij dat ze in haar drukte nog even tijd kon vrijmaken. Het is een hele toffe meid, ze werkt hard en je kan er goed mee lachen.” Ook trombonist Michael Rorby is te horen op het nummer, een grote naam in muziekland. “Ik kende hem niet, maar ik moest in het nummer wat blazers hebben. Gelukkig kende Tjerk hem en heeft hem toen geïntroduceerd. Een enorm toffe gozer, die tijdens een tournee in het buitenland zijn takes heeft opgenomen en gemaild. Ik ben dan ook heel blij dat ik hem op mijn track heb kunnen krijgen!”

Het geneuriede refreintje in de track is erg aanstekelijk en is al een oude traditional. “Ja, de Turken beweren dat het Turks is, de Grieken beweren dat het van hen komt, maar het komt uit het hart, volgens mij uit Istanbul, ‘De Dans van de Slagers’, wat door de Griekse slagers daar werd geneuried. Ook met voetbalwedstrijden wordt het nog steeds gedaan door het publiek en ik vond het fantastisch. Ik moest het dan ook gebruiken, of het nu Turks of Grieks is. Die off-beat mixte mooi met de ska in mijn nummer.” Kubilay hoort wat ons betreft ook wel bij ska, opgewekt, vrolijk en snel, en dat is hoe Kayaman klinkt.

‘Alsof ik maar leef voor één dag’ komt wel vrolijk over, uiteindelijk heeft het tussen de regels door een best beladen thema. De dood komt in de tekst toch wel om een hoekje kijken en het piekeren dat alles opeens klaar kan zijn. “Ja, je moet genieten van het moment. Ik heb ook mijn ups en downs gehad, maar het heeft me gemaakt tot wie en wat ik ben. Als het alleen maar goed gaat, wordt je arrogant. Je moet dan ook vaker nadenken over wat je eigenlijk wil doen. Als ik zelf nog maar één dag had, poeh, dat is eigenlijk wel heel erg kort… Ik denk dat ik echt iedereen van wie ik hou een dikke knuffel zou gaan geven en dan zet ik een goed nummer op repeat: ‘For no one’ van het album ‘Revolver’ van “The Beatles’, een fantastisch nummer…”

En zo eindigde ons gesprekje met de belofte dat we snel weer zouden afspreken voor een vervolg. Dat leven voor één dag is aan Kayaman niet besteed, de inspiratie, de mogelijkheden en vooral het enthousiasme van de in Bergen op Zoom geboren Turk, zal nog lang doorklinken uit de speakers. Kayaman’s single ‘Tot de laatste dag’ wordt nu nog flink gedraaid op de Nederlandse radio, ‘Alsof ik maar leef voor één dag’ gaat dinsdag in première op Maxazine.

Foto’s (c) 2011 Robert Tjalondo


Deel: