Sinds de Efteling een eigen theater heeft, trekt het pretpark naast de dagjesmensen ook steeds vaker theaterpubliek naar zich toe. Toegegeven, veel mensen gaan na een dagje Efteling het Efteling Theater in, maar door de jaren heen lijkt daar toch een verschuiving in te komen en publiek ook echt voor een avondje theater naar zich toe te trekken. En dat gaat ze steeds beter af, dus moet er ook met regelmaat verversing van de musicals komen. Verschillende musicals zijn de revue reeds gepasseerd en nu brengt de Efteling in samenwerking met Joop van den Ende ook een eigen musical, Droomvlucht. De musical draait inmiddels al even, maar gisterenavond was er iets nieuws, of beter gezegd: iemand nieuws. Rein Kolpa, bekend van o.a. The Sound of Music, keerde terug naar het Efteling Theater om de rol van Koning Oberon over te nemen van Hugo Haenen.

Haenen speelde de dubbelrol, vader van hoofdpersoon Lila/Koning Oberon vanaf het begin en zal deze ook weer terug overnemen zodra hij hersteld is van zijn hersenontsteking. In die tussentijd dus zien we Rein Kolpa, Kapitein Von Trapp in The Sound of Music, maar ook bekend van o.a. Piaf – The Musical, De 3 Musketiers. Om maar direct met de deur in huis te vallen, de rol zit Kolpa als gegoten: streng en rechtvaardig, met een ietwat gemok, waar kennen we dat van bij hem…

Droomvlucht zelf is daarbij een mooie aanvulling op het CV van de musicalster/operazanger, aangezien de musical van oorsprong een familiemusical lijkt, maar doorspekt is van effecten die je in eerste instantie niet zou verwachten. Zelden is de combinatie van zang en dans zo gecombineerd met een vernuftig decor en uitzonderlijke special effects. Waar het doek doorgaans valt in de pauze en het eind van de show, gebruikt Droomvlucht het doek op magistrale manier om het podium in delen te kunnen gebruiken. Het is slechts een van de weinige effects die ikzelf doorgaans alleen tegenkwam bij shows in het Londense West End. Natuurlijk is het duidelijk de hand van Joop van den Ende die de Efteling-musicals op een hoger niveau aan het brengen is en dat is totaal geen schande!

In Droomvlucht vlucht hoofdrolspeelster Lila op bezoek bij oma in een droom waarin trollen, elfen en faunen de overhand hebben. Het gebrek aan fantasie zorgt voor het gevaar van de ondergang van het elfenrijk en aan Lili de taak de elfen te redden van de ondergang. Droomvlucht is een spannende zoektocht naar de grens tussen fantasie en realiteit, met een grote schare kinderacteurs die niet onder doen voor de volwassenen. Naast het debuut van Rein Kolpa als Koning Oberon een groot compliment aan Vajèn van den Bosch, die gisteren de rol van Lila op sublieme wijze vertolkte. Naast een overtuigend spel heeft de jonge actrice een stem waar menig zangeres en actrice jaloers op zal zijn. Een groot talent voor de toekomst!

Natuurlijk niet alleen zij, maar ook de rest van de cast verdient een groot compliment, van de ervaren Doris Baaten als de kinderlijke oma, tot aan Jorge Verkroost als de norse trollenkoning Furius (inclusief Wilders-achtige trekjes). Maar niet alleen de cast, ook het ensemble en de crew achter de schermen: alles klopte in deze voorstelling, die daarbij een eervolle vermelding verdiend voor de choreografie van Daan Wijnands.

Droomvlucht is een aanrader, niet alleen voor jong, maar ook voor al wat verwender musicalpubliek. Waren we zelf maar weer jong en zo fantasievol…

Foto’s (c) Roy Beusker

Deel: