altLang voor bands als Metallica, Anthrax of Slayer, was de band die ik deze week ga behandelen in Legendary Albums de pionier van de zogeheten speedmetal met hun harde en zware muziek. Met het album van deze week, hun vijfde, perfectioneerde de band hun geluid. In 1980 uitgekomen word het album door velen beschouwd als hun beste release ooit. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Ace of Spades (Motörhead)’.

Als eerder aangegeven is ‘Ace of Spades’, wat uitkwam op 8 november 1980, het vijfde album van Motörhead. In de Britse hitlijsten behaalde het de vierde plaats en mocht de band in maart 1981 voor het album een gouden plaat in ontvangst nemen. De eerder uitgekomen titeltrack ‘Ace of Spades’ haalde de vijftiende plaats in de U.K. Geproduceerd door Vic Maile, zou het album het eerste van een serie projecten welke Motörhead met Maile zou gaan doen. De band had toendertijd nogal wat moeite met het vinden van de juiste producer. Waar de band eerder nog iets te vertellen had over het mixen van hun muziek, Maile nam voor het mixen de volledige verantwoordelijkheid. Clarke verklaardde dat het resultaat was dat je eindelijk kon horen wat er nou eigenlijk gespeeld en gezongen werd. Lemmy, zanger van de band vertelde dat Vic hem aan het zingen heeft gekregen in plaats van schreeuwen. Taylor voegde er aan toe dat hij beter is gaan spelen door de inbreng van de producer.

{slide=Motörhead- ‘Ace of Spades’}http://www.youtube.com/watch?v=1iwC2QljLn4{/slide}

De hoes van het album is de eerste waarop de band te zien was, gekleed als cowboys. De ‘Arizona desert-style’ foto’s welke gebruikt zijn voor de hoes en op het tournee programmaboekje zijn genomen tijdens een fotoshoot welke plaatsvond op een zandvlakte in het plaatsje Barnett. Ter promotie van de single ‘Ace of Spades’ stond Motörhead twee keer in het programma Top of the Pops en waren ze te gast tijdens het kinder (ochtend) show Tiswas van ITV. Motörhead ging in het jaar dat het album uitkwam op tournee onder de titel ‘Ace Up Your Sleeve, met als supportbands Girlschool and Vardis. Ná het concert in Belfast op twee december brak Taylor zijn nek waardoor hij met een brace moest lopen en verdere bandactiviteiten moest staken. De andere bandleden maakten gebruik van de gelegenheid om samen te werken met Girlschool om hun EP getiteld ‘St. Valentine’s Day Massacre’ te realiseren.

{slide=Motörhead- ‘Love Me Like A Reptile’}http://www.youtube.com/watch?v=Kd6dtkuKvao{/slide}

‘Ace of Spades’ is omschreven als “one of the best metal albums by any band, ever” en is een zeer invloedrijk “hard rock classic” album geworden. Ondanks dat de band hun muziek omschreven als rock and roll, word het album, en specifiek de single ‘Ace of Spades’ beschouwd als het meest invloedrijk in de ontwikkeling van trash metal. Voor velen is de titel het ultieme Motörhead nummer. Het album staat in de lijst van 1001 albums die je gehoord moet hebben voor je sterft. In maart 2005 verscheen er in de serie ‘Classic albums series’ een DVD welke werd uitgebracht op het Eagle Vision label. Deze DVD geeft een goede kijk op hoe het album tot stand gekomen is en bevat interviews met en optredens door Lemmy, Phil Taylor en Eddie Clarke.

{slide=Tracklisting}

Side A

1. “Ace of Spades” 2:49

2. “Love Me Like a Reptile” 3:23

3. “Shoot You in the Back” 2:39

4. “Live to Win” 3:37

5. “Fast and Loose” 3:23

6. “(We Are) The Road Crew” 3:13

Side B

1. “Fire, Fire” 2:44

2. “Jailbait” 3:33

3. “Dance” 2:38

4. “Bite the Bullet” 1:38

5. “The Chase Is Better Than the Catch” 4:18

6. “The Hammer” 2:48

{/slide}

Deel: