altDé rockbandjes single van de afgelopen maanden ‘Tonight Tonight’, is natuurlijk afkomstig van een bijbehorend album. Zie hier: het bijbehorend album! Hot Chelle Rae is, volgens de Nederlandse Top 40, hot! Het tweede album sinds de, in 2009 uitgekomen, eerste plaat van het viertal uit Nashville ligt nu in de winkels en is overal online te bestellen. Maar hebben de heren ook last van het ’tweede album syndroom’ of staat hij als een huis? Wij hebben het uitgezocht!

‘Whatever’ is een album met typisch Amerikaanse poprockbandjes muziek erop. Geen hoogstaande, potentiële hits, maar zeker ook niet de minste tracks. Een beetje in het midden. Maar waarom dan? Ik leg het u uit.

Door de hitsingle ‘Tonight Tonight’ is het bandje in één klap bekend geworden. Binnengekomen op 20 augustus 2011, kwam een paar maanden later het tweede album uit, uiteraard ook met deze single beschreven. Door deze single zijn de verwachtingen hoog. Kunnen ze de kwaliteit van dit nummer blijven garanderen op de rest van het album? Mijn antwoord: niet echt.

Ze proberen het echter wel, maar al snel heb ik het gevoel dat ik naar een doorsnee tiener/pop/rock-bandje zit te luisteren. De single kan iedereen meeblèren, maar ik kan niet beamen dat er meerdere kandidaat-hits op staan. Hooguit de titelsong ‘Whatever’ bezit de potentie om uit te groeien tot een tweede Top 40 notering, maar ik verwacht dat deze het niet lang zal houden.

De muziek is bekend: een gitaartje, een bassist en een drummer achterin. Hot Chelle Rae heeft echter een toetsenist toegevoegd (in ieder geval iets wat klinkt als synthesizer-achtige geluiden) en dit geeft een extra dimensie aan de muziek. Het is niet opvallend, maar door het subtiel door de nummers te weven, bereikt Hot Chelle Rae toch meer diepgang in de muziek. Toegegeven, het klinkt lekker, maar het is niet genoeg om écht anders dan anderen te klinken.

Hot Chelle Rae is bekend geworden door ‘die ene single’. Waarschijnlijk zal het hier bij blijven en zullen we niet veel meer van het bandje uit Nashville gaan horen. Voor de gemiddelde tiener een mooie aanvulling op de bestaande verzameling, maar bent u op zoek naar een hoogstaand, anders en vernieuwd klinkend album, dan zou ik u graag door willen verwijzen naar een andere afdeling. (6/10) (Jive Records)

Deel: