Primus lijkt er geen genoeg van te krijgen. Nadat de band afgelopen zomer een uitverkochte Effenaar trakteerde op een fenomenaal concert, is nu het Klokgebouw aan de beurt. Op zondag 1 april 2012 geeft het unieke trio, bestaande uit Les Claypool (bas, zang), Larry ‘Ler’ Lalonde (gitaar) en Jay Lane (drums), een show waarbij menigeen hoogstwaarschijnlijk weer steil achterover zal slaan.

De stijl van Primus laat zich moeilijk definiëren, en juist dat maakt de band zo uniek. Het heeft raakvlakken met zowel alternatieve rock, als alternatieve metal, funk metal en progressieve metal. MTV omschreef het eens zo: “Primus is a post-punk Rush spiked with the sensibility and humor of Frank Zappa.” Primus, ontstaan in het midden van de jaren tachtig, geeft zelf dan ook aan dat bands als Rush en Frank Zappa van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van hun eigen muziekstijl, maar ook Pink Floyd, The Residents, King Crimson en XTC horen in dit rijtje thuis.

Op 12 september kwam het nieuwe studioalbum van Primus uit, met de prachtige titel: ‘Green Naugahyde’. De fans van het eerste uur prijzen zich maar wat gelukkig dat Jay Lane de drumpartijen heeft verzorgd op deze plaat. Primus is weer compleet en zodoende doet de sfeer van ‘Green Naugahyde’ nog het meeste denken aan ‘Frizzly Fry’, het debuut studioalbum. Met deze eerste plaat ontpopte de muziek van Primus zich in 1990 tot een bizarre, soms kolderieke mix van punk, metal en pop. ‘Frizzle Fry’ leidde tot een grote platendeal en daarmee album nummer twee, ‘Sailing The Seas Of Cheese’, een klassieker met de hits ‘Jerry Was A Race Car Driver’ en ‘Tommy The Cat’. Het publiek was om. Primus werd zelfs bekend bij de massa, weliswaar anoniem, vanwege de titelmuziek van de populaire tekenfilmserie South Park. Het succes hield aan tot eind jaren negentig. Toen verdween helaas het spelplezier, de passie en zag Primus zich genoodzaakt te stoppen, zo legde Claypool in september uit.

Nu, in 2011, is Primus terug met een nieuwe plaat, de originele bandbezetting én een nieuwe tour. De shows in juni afgelopen jaar (Paradiso en Effenaar) waren in mum van tijd uitverkocht. Een die-hard fan over de laatste show in Eindhoven, 19 juni: “Het was een concert met kop en staart, machtig geluid, warme sfeer en Primus bewees een ongelooflijke beheersing van de instrumenten. Zelden heb ik zo genoten van jampartijen zonder dat het een freakshow werd.” Op 1 april is de herkansing, voor de fans die eerder dit jaar naast een ticket grepen, maar ook voor hen die het unieke geluid van Primus nog eens willen ervaren. De kaartverkoop voor het concert van Primus begint aanstaande donderdag 24 november om 10.00 uur via LiveNation.

Deel: