Nickelback brengt na drie jaar eindelijk een nieuwe album. ‘Here and Now’ is het zevende studio album van de Amerikaanse rockband en de eerste single ‘When We Stand Together’ is al een tijdje verkrijgbaar. ’Here And Now’ is de opvolger van het in 2008 uitgebrachte triple platina album ‘Dark Horse’, dus de verwachtingen zijn hoog. Sinds hun doorbraak in 2001 met de hitsingle ‘How You Remind Me’ verkocht de band de afgelopen 10 jaar wereldwijd meer dan 50 miljoen albums.

‘Here and Now’ start direct goed, met het overduidelijke ‘This means war’. Het laat zien hoe de band op dit moment in het leven staat op muzikaal vlak. Stevig en strak, en ‘Bottoms up’ verduidelijkt dat dan ook meteen erna. Ook ‘Kiss me goodbye’ laat zien dat Nickelback in die paar jaar niet heeft ingeboet op stevigheid. Nickelback is back en dat mag gehoord worden!

Wat wel gezegd mag worden is dat ‘Here and Now’ met regelmaat doet denken aan de ommeslag waarmee Bon Jovi voor mij het omslagpunt kreeg en afdeed. Van stevige rock, ging het daar steeds meer naar droge ballads. Die Bon Jovi-achtige ballads staan ook op ‘Here and Now’ in mindere mate op, maar dan nog net acceptabel. ‘Lullaby’ is daar een goed voorbeeld van, ze hebben het er zelf dan ook al over, en ik gok dat dit wel eens de nieuwe single van ‘Here and Now’ gaat worden.

“Here and Now’ is strak en staat stijf van de snoeiharde rock, hier en daar aangevuld met wat kleine experimentjes. Goed, daar houden we van, want telkens hetzelfde is ook niet meer interessant na verloop van tijd. Gelukkig blijven de scheurende gitaren en de strakke drums. Bij ‘Gotta get me some’ komt zelfs een vette plunkbass naar voren van Mike Kroeger, waarmee het nummer al meteen wat richting een rustige maar vieze vette Red Hot Chili Peppers-track gaat. Wat natuurlijk grote klasse is. All-over blijven de stoere praatjes, teksten over drank en drugs, oorlog, het typisch Nickelbackse haantjesgedrag, en ondanks dat weinigen durven toe te geven echt Nickelback-fan te zijn lukte het de mannen hierdoor toch al ruim 50 miljoen cd’s te verkopen, dus qua lyrics zit het ook op ‘Here and Now’ toch wel goed waarschijnlijk.

‘Here And Now’ is geproduceerd door de band zelf en werd opgenomen in de Mountain View Studio’s in Vancouver. “We zijn vier mensen die muziek maken op onze eigen manier. We zijn dit jaar met een bepaalde visie de studio in gegaan, en alles viel op zijn plek. We kunnen niet wachten om de nieuwe tracks met onze fans te kunnen delen”, aldus frontman Chad Kroeger. Voor het mixen kreeg de band wel hulp, en wel van o.a. Chris Lord-Alge (inderdaad de broer van), die eerder onder anderen Green Day, P.O.D., Avenged Sevenfold, My Chemical Romance, Sum41 en de Smashing Pumpkins onder handen nam. En vaste mixer Randy Staub, die Metallica en (inderdaad, daar zijn ze) Bon Jovi van een perfecte mix voorzag. Uiteindelijk is het cirkeltje toch weer rond.

Begin 2012 begint de band aan een nieuwe wereldtournee waarvan de data binnenkort bekend gemaakt zullen worden. ‘Here and Now’ is in ieder geval een cd waarmee men de oorlog mee kan winnen. ‘This means war’, begon Nickelback dit album mee… nou, als dit de oorlog is, laat de oorlog nu maar komen dan. Vreemd dat ze de cd aan de andere kant van de oceaan zo slecht beoordelen, want ondanks de overdreven opschepperige teksten is ‘Here and Now’ een van de betere rock-albums van 2011. (8/10) (Roadrunner Records)

Deel: