Guus Meeuwis, Gerard van Maasakkers en Tijs Verwest (Tiësto) zijn Ereburgers van Brabant. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het provinciehuis kregen zij de Erepenning van de provincie Noord-Brabant en daarmee het Ereburgerschap van Brabant uit handen van de Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk. De bijeenkomst, waar onder meer de 75-jarige Philips Harmonie, Zanggroep Cadans, M-biance, de Kikvorschen en de Brabantse Gildes optraden, stond in het teken van het 40-jarig jubileum van het Provinciehuis. Presentator van de avond was Cornald Maas.

“Tiësto, Guus en Gerard hebben ieder op hun eigen manier in de afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan de muzikale wereld van Brabant. Zij hebben de stoot gegeven tot een vernieuwing van house, techno, het populaire lied en het Brabantse lied. Herkenbaar en gewaardeerd door velen. Hun verdiensten op het culturele vlak verdienen erkenning.” Aldus de Brabantse Commissaris van de Koningin. Van de Donk: “hun werk onderstreept nog eens de culturele kracht van Brabant en dat is waarom BrabantStad Culturele hoofdstad een kansrijke kandidatuur is.”

Guus Meeuwis werk is “groots met een zachte G”. Als geen ander weet hij met zijn toegankelijke goed in het gehoor liggende muziek de aansluiting te vinden bij zijn publiek, bij jong en oud, binnen en buiten Brabant. Hij slaagde er in met een lied het moderne Brabant-gevoel te verwoorden.

Gerard van Maasakkers zingt vanuit een eigentijds maatschappelijk bewustzijn, met een sterk persoonlijke inslag, diepgang en met een toegankelijk gebruik van het dialect en vertaalt zo de traditionele Brabantse liedkunst naar onze tijd. Hij is een inspiratiebron voor velen binnen en buiten de provincie.

Tijs Verwest, Tiësto groeide van de draaitafels op feesten in Breda naar de mondiale podia, van house, trance en techno naar een eigen stijl die omschreven wordt als vrolijk, vloeiend en sensueel, feestelijk en dramatisch tegelijk. Innovatie en techniek komen samen in zijn werk.

Deel: