Wouter de Backer, beter bekend als Gotye, werd plotseling wakker als wereldster, zijn nieuwste nummer ‘Somebody That I Used To Know’ vloog omhoog in de hitlijsten en het duurde niet lang voordat ook Gotye een grote naam was buiten Australië en Nieuw-Zeeland. Het plannen van de tour begon, en hierbij werd ook de Melkweg in Amsterdam aangedaan. Binnen no time was het uitverkocht en werd er op Marktplaats, en voor de deur op straat geschreeuwd om tickets.

Even leek het er op dat het optreden niet door zou gaan, twee dagen ervoor lag De Backer namelijk met een buikinfectie in een ziekenhuis in Londen. Bezoekers van de Melkweg zaten in spanning te wachten, ging het wel door? Gelukkig was daar dan het verlossende woord van het management: “Het optreden in de Melkweg gaat door”.

De zaal van de Melkweg staat vol met fans, fans die vooral voor dat ene nummer komen, het is te zien aan de gezichtjes van de kleine blonde meisjes. Maar gelukkig bestaat het publiek niet alleen maar uit mensen die zitten te wachten op de hit. Nummers van zowel het nieuwe album ‘Making Mirrors’ als het album uit 2006 ‘Like Drawing Blood’ komen langs met hits als ‘Heart’s A Mess’, ‘I Feel Better’ en natuurlijk ook het nummer waar eerder genoemde blonde fans duidelijk op zaten te wachten, de zaal lijkt te ontploffen, uit volle borst wordt er mee gezongen.

Tussen de nummers door bedankt De Backer het publiek voor het langs komen en kondigt hij het volgende nummer aan, dit alles in een prachtig, vertederend, Vlaams accent afgewisseld met Australisch-Engels. Je voelt het (vooral vrouwelijke) publiek smelten. Dat Wouter niet alleen een goede zanger is maar ook werkelijk een geweldige muzikant bewijst hij keer op keer als hij los gaat op de drums die naast hem gepositioneerd zijn.

Gotye, duidelijk een band met een eigen stijl, een eigen sound, opzwepend maar zacht, lief maar ritmisch. En als je nog niet genoeg onder de indruk was van de band zelf doen de prachtige visuals die op een scherm geprojecteerd worden het wel. Elk nummer heeft een eigen video, de een nog indrukwekkender dan de ander. Ja, Gotye is een band die zeer goed over alle aspecten van het optreden na heeft gedacht. Al weer veel te vroeg is het over, ik geef de schuld aan het ziekenhuisbezoek, jammer is het zeker wel. Deze avond had nog zeker een paar uur, wat zeg ik, paar dagen, door mogen gaan.



Foto’s (c) 2011 Shanna Wiggerman

Deel: