De derde en laatste dag van Festyland was de familiedag, gezelligheid op en top en een stuk kleinschaliger doordat enkele tenten en een bijbehorend deel van het terrein gesloten waren. Ouders, maar vooral veel kinderen trokken tussen de tenten van het festival om zo te genieten van het mooie weer, suikerspin en snoepkraam, reuzenrad en zweefmolen. Maar natuurlijk was er ook muziek, die toch wat anders was dan de afgelopen twee dagen.

Het lijkt erop alsof de organisatie zelf kinderen heeft, aangezien het terrein in een korte nacht totaal was omgebouwd tot een kindvriendelijk speelparadijs. Tientallen extra tafels en banken waren bijgezet, de mini-disco was omgevormd tot een kinderdisco, er waren springkussens en klautertorens, ofwel alles was op de kinderen aangepast. Alles? Nee, niet helemaal, want voor de oudere jongeren was er de derde dag zowaar een reünie, en wat voor één!

29 Jaar na het afscheidsconcert een ware reünie van RK De Veulpoepers BV en waarachtig, niet alleen de ouders zaten hier op te wachten. Veel jeugd en jongvolwassenen die de Jupiler-stage omtoverden tot een waar feestpaleis! Spontane polonaises, het folkloristische poortdansen en een meezingfestijn voor jong en oud. En hadden we dat al niet eerder op de dag gehad, toen Que Pasa met behulp van enkele koren en karaokeschermen de tent veranderde in een groot karaoke-festijn! Natuurlijk was er ook plek voor de bekende Festylandse onderbroekenlol, en als vervolg op de ‘Tour de Frans’ van vorig jaar, was er dit jaar de ‘Chickenrun’, tot grote hilariteit van bezoekers en deelneemsters.

Gezelligheid kent geen tijd zeggen ze in Volkel, maar ook aan Festyland 2011 kwam zo net na achten toch helaas een einde, na afloop van het derde concert van de Band Zonder Banaan, deze dag met vrienden. Vrienden die hun sporen reeds hebben verdiend in de muziek, zoals leden van de WC Experience, Memphis Maniacs en natuurlijk ook de eigen lichttechnicus Jeroen, die heeft moeten oefenen op de drumpartijen van drummer Dick van der Wijst, mocht zijn dochter op een ongunstiger moment geboren worden dan gisterenmorgen. Hoewel, ongunstig, de geboorte van zijn dochter is voor de sympathieke drummer naar alle waarschijnlijkheid belangrijker dan heel Festyland, en het zij hem gegund!

Een stille fanfare, Heavy Blaozers, graffiti-artists, The Garden of Love (de band die is samengesteld op tv door Johnny de Mol), ambachtelijke bakkerij door verstandelijk beperkte jongeren, er was een enorme diversiteit aan doen, zien, horen en laten en met ruim 27.000 bezoekers was Festyland 2011 volgens de organisatie geslaagd, en wat dat betreft kunnen wij ons daar alleen maar bij aansluiten. Mega-festivals als Lowlands en de Zwarte Cross hebben misschien wel meer bezoekers dan Festyland, de gezelligheid en de uitermate goede organisatie van het festival in Volkel zijn onovertroffen en verlangen voor volgend jaar waarschijnlijk een groter terrein!


Foto’s (c) 2011 Sander van den Berg

Deel: